Φάκελος τιμολόγια ρεύματος, φαίνεται ότι έχει ανοίξει ενόψει των τελικών αποφάσεων που όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα από τις αρχές του νέου έτους. Ενόψει λοιπόν του «ποδαρικού» με αυξήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, χθες δόθηκε μια πρώτη γεύση καθώς η ΡΑΕ παρουσίασε την εισήγησή της για τον περίφημο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Ο φόρος αυτός είχε επιβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν είχε φτάσει στους καταναλωτές, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος παρέμειναν σταθερά. Καθώς όμως η εφαρμογή του φόρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος (η οριακή τιμή του συστήματος, με την οποία πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί και όχι μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου αλλά και οι εισαγωγείς συχνά βρισκόταν πάνω από τα 100 ευρώ, επιβαρύνοντας όλη την αλυσίδα της αγοράς) στις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος η ΔΕΗ θα επιζητούσε τη μετακύλιση της επιβάρυνσης από τον φόρο στην κατανάλωση.

Με βάση τη χθεσινή εισήγηση της ΡΑΕ προτείνεται να «φύγει» ο ΕΦΚ από την παραγωγή και το ποσό που έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπραχθεί να συγκεντρωθεί από τον λογαριασμό προσαυξήσεων. Ο λογαριασμός αυτός πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας (ΔΕΗ, Hellas Power, Energa) που με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν αυτούσια στην κατανάλωση την επιβάρυνση. Πόση θα είναι η αύξηση για ένα μέσο νοικοκυριό;

Το υπουργείο έχει προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 160 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ που σημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (30% στο σύνολο) προκύπτει μια επιβάρυνση στη μεγαβατώρα της τάξης των 2,3 έως 3,5 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση σημαίνει για τον τετραμηνιαίο λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού (1400 κιλοβατώρες) αύξηση της τάξης των 3,2 έως 4,9 ευρώ.

Έρχονται και άλλα

Η αύξηση από τον ΕΦΚ αποτελεί μια πρώτη γεύση και θα οριστικοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η ΡΑΕ έχει θέσει ως όριο για τη δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τρίτη. Και εάν στην περίπτωση του ΕΦΚ, η λύση που επελέγη ουσιαστικά περιορίζει το μέγεθος της αύξησης που θα επιβαλλόταν σε διαφορετική περίπτωση, στην περίπτωση των αυξήσεων στις ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ρεύμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΔΕΗ, ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ.

Η ΔΕΗ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει καταθέσει στην ανεξάρτητη αρχή ζητεί αυξήσεις 16% τα κόστη της από το 2010 στο 2011 και 3% για το κόστος από το 2011 στο 2012. Το ΥΠΕΚΑ ζητεί από την πλευρά του να «ψαλιδιστεί» το ποσοστό, την ίδια στιγμή που η ΡΑΕ ελέγχει τα κοστολογικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί από τη ΔΕΗ. Φαίνεται ότι ήδη με την αλλαγή του υπολογισμού του ΕΦΚ, ένα ποσοστό της αύξησης αυτής θα πρέπει να περιοριστεί.

Πακέτο

ΕΦΚ και ανταγωνιστικές χρεώσεις δεν είναι τα μόνα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το ρεύμα. Συγκεκριμένα θα πρέπει στα νέα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν –λογικά μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες– να υπάρξει αναπροσαρμογή στην περίφημη χρέωση για το λεγόμενο «τέλος ΑΠΕ» αλλά και για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ. Πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, έκαναν πρόσφατα λόγο για διψήφιες αυξήσεις που όμως δε θα υπερβαίνουν και το 20%. Για να βγει αυτό το ποσοστό, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα πρέπει αφενός να μετριαστούν οι αυξήσεις που ζητεί η ΔΕΗ και αφετέρου να υπάρξουν προσαρμογές προς τα κάτω για τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Εκείνο πάντως που δύσκολα θα αποφύγουμε είναι το ποδαρικό του 2012 με… «κοκτέιλ» αυξήσεων στο ρεύμα…

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook