Στην εορταστική περίοδο εισέρχονται σιγά-σιγά τα εμπορικά καταστήματα στην Κρήτη , καθώς ξεκινά η εφαρμογή του ειδικού εορταστικού ωραρίου, αλλά και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Πάντως ο εμπορικός κόσμος, ειδικά φέτος «κρατά μικρό καλάθι» καθώς δεν περιμένει σημαντική άνοδο της κατανάλωσης, ενώ ελπίζει πως η προτίμηση των καταναλωτών στις τοπικές επιχειρήσεις και καταστήματα θα μειώσει τις επιπτώσεις από την αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών.

«Ο εμπορικός κόσμος σίγουρα δεν περιμένει πολλά πράγματα, αλλά αυτό που περισσότερο ελπίζουμε, είναι οι Χανιώτες να στηρίξουν ουσιαστικά τις τοπικές επιχειρήσεις και από εκεί να έχουμε κάποια άνοδο» είπε στο Flashenews.gr , ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ.Τάκης Ζερβουδάκης.

Αυτές τις ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων ολοκληρώνει την σχεδίαση εκδηλώσεων οι οποίες «θα γίνουν σε κεντρικούς δρόμους και θα αφορούν είτε τα παιδιά με ψυχαγωγία και δημιουργική απασχόληση, είτε μουσικά δρώμενα με κεράσματα, είτε με θεατρικά δρώμενα».

Και επειδή , όπως είναι γνωστό λόγω της απαγόρευσης της ΔΕΗ για τοποθέτηση στολισμού στους στύλους ηλεκτροδότησης ο στολισμός στους δρόμους των Χανίων θα είναι μειωμένος, ο κ.Ζερβουδάκης, απευθύνει έκκληση «στους συναδέλφους να δώσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο γιορτινό κλίμα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Δεν χρειάζονται έξοδα αλλά διάθεση προκειμένου να έχει η πόλη μια ευχάριστη Χριστουγεννιάτικη εικόνα.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης ασκεί δρυμεία κριτική στον πολιτικό κόσμο για την σημερινή κατάσταση στην αγορά.

Μιλώντας στο Flashnews.gr για τις προσδοκίες εν όψει των εορτών είπε :

« Δεν περιμένουμε σημαντική ανάκαμψη καθώς γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην κοινωνία δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν δραστικές περικοπές στα πραγματικά εισοδήματα. Υπάρχει μια αβεβαιότητα και ένας φόβος στην κοινωνία από την πολιτική και οικονομική ρευστότητα όπου οι κομματικοί μηχανισμοί και οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους ύπαρξη και όχι για το μέλλον της χώρας. Όλη αυτή η αβεβαιότητα μεταφέρεται και στην κοινωνία.»

Και ο κ.Κουμαντάκης κάλεσε τους πολίτες « μέσα από πολύ καλές τιμές και προιόντα που προσφέρουμε, να στηρίξουν την τοπική αγορά. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μιαν εορταστική ατμόσφαιρα για να αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου. Ευελπιστούμε ότι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους οι πολίτες θα ανταποκριθούν και θα έχουμε καλύτερες στιγμές από αυτές που περνούμε τώρα.»

Το εορταστικό ωράριο

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις (μισής ώρας περίπου) το εορταστικό ωράριο που προτείνουν οι εμπορικοί σύλλογοι της Κρήτης είναι το ίδιο και έχει ως εξής :

Κυριακή 18/12 : Ανοιχτά 10:00 – 20:00
Δευτέρα 19 έως Πέμπτη 22/12 : Ανοιχτά 9:00-14:00 και 17:00 – 21:00
Παρασκευή 23/12 : Ανοιχτά 9:00 – 21:00
Σαββάτο 24/12: Ανοιχτά 9:00 – 20:00
Κυριακή 25 και Δευτέρα 26/12 : Κλειστά
Τρίτη 27 έως Πέμπτη 29/12 : Ανοιχτά 9:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00
Παρασκευή 30/12 : Ανοιχτά 9:00 – 20:00 (Ηράκλειο) 9:00-14:00 και 17:30-21:00 (Χανιά)
Σαββάτο 31/12: Ανοιχτά 9:00 – 19:00
Κυριακή 1 και Δευτέρα 2/1/2012 : Κλειστά
Τρίτη 3/1 : Ανοιχτά 9:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00
Τετάρτη 4/1: Ανοιχτά 9:00 – 15:00
Πέμπτη 5/1: Ανοιχτά 9:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00
Παρασκευή 6/1 : Κλειστά
Σάββατο 7/1: Ανοιχτά 9:00 – 15:00
Κυριακή 8/1 : Κλειστά

ΕορτάΖΩ και ΨωνίΖΩ στο Ρέθυμνο

Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο διοργανώνει και φέτος ένα εορταστικό πακέτο που απευθύνεται στους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες από την ενδοχώρα, στους κατοίκους της ενδοχώρας αλλά και στους επισκέπτες του Ρεθύμνου εντός και εκτός Κρήτης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Παρασκευή 16/12
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτεινής Δήμου Αμαρίου, Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή.

Σαββάτο 17/12
Ακούμια Δήμου Αγίου Βασιλείου, Θέατρο Σκιών.«Ο Καραγκιόζης και οι καλικάντζαροι»

Κυριακή 18/12
Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου Δημιουργική Απασχόληση για τα παιδιά. Μια πεντάωρη δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά όσο οι γονείς ψωνίζουν στην αγορά. Κατασκευή χειροποίητης κάρτας και γράμμα στον Άγιο Βασίλη.
Οδός Αρκαδίου Μεγάλο party.

Δευτέρα 19/12
Επισκοπή Δήμου Ρεθύμνου. Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή.

Τρίτη 20/12
1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Χρώμα βάζω και αλλάζω Καλικάντζαρος να μοιάζω!!!!

Τετάρτη 21/12
Σπίτι του Πολιτισμού Ρεθύμνου – Συναυλία. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες σε συνεργασία με τον “Μουσικό Καρπό”. Μια υπέροχη συναυλία Ευρωπαϊκού επιπέδου.
Λειβάδια Δήμου Μυλοποτάμου. Χριστουγεννιάτικο party

Πέμπτη 22/12
2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου. Τα καλικαντζαράκια μεταμορφώνουν τα παιδιά με διάφορα γιορτινά σχέδια
Σπίτι του Πολιτισμού. Θεατρική Παράσταση “Τ\’ αγνάντεμα”. Μια δραματοποιημένη εκδοχή δύο έργων (Τ\’ αγνάντεμα, Όνειρο στο κύμα ) του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, στις 8 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη για όλους.

Παρασκευή 23/12
Γωνιά Δήμου Ρεθύμνου. Χριστουγεννιάτικο party.
Βάρδα Καλλέργη. Μεγάλο party, με πολλές εκπλήξεις.
Ανταλλαγή βιβλίων στην Πλατεία 4ων Μαρτύρων. Από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι συμμετέχουμε όλοι ανταλλάσσοντας και χαρίζοντας βιβλία για όλα τα παιδιά.

Σάββατο 24/12
Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου Δημιουργική Απασχόληση για τα παιδιά. Από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι Μαθήματα Μαγειρικής για τους νεαρούς και τις νεαρές chef με συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκά, μπισκότα κ.α.
Παρέλαση στην πόλη. Με «μασκότ» στους δρόμους της πόλης τραγουδώντας τα κάλαντα!!!
Ανταλλαγή βιβλίων στην Πλατεία 4ων Μαρτύρων. Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η ανταλλαγή βιβλίων. Φέρνουμε τους φίλους μας και τους συμμαθητές μας

Τετάρτη 28/12
Αγία Γαλήνη Δήμου Αγίου Βασιλείου Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

Παρασκευή 30/12
Μεγάλο βραδινό party. Βεγγαλικά, κεράσματα και πολλές πολλές εκπλήξεις.
Γιορτή στο Αμάρι (Αποδούλου). Παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο 31/12
Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου Δημιουργική Απασχόληση για τα παιδιά. Μια πεντάωρη απασχόληση για τα παιδιά όσο οι γονείς κάνουν τα τελευταία ψώνια τους.
Παρέλαση στην πόλη. Αποχαιρετάμε τον παλιό χρόνο με χορό από μαζορέτες στην πόλη, με διάφορες ακροβατικές ασκήσεις και πειράγματα σε μια ανεπανάληπτη σε θέαμα παρέλαση στους δρόμους της αγοράς.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook