Οι μακρινοί μας πρόγονοι, όπως ακριβώς και εμείς, έκαναν τα σπίτια τους πιο άνετα με μαλακά ντιβάνια και φρόντιζαν να έχουν ήσυχο ύπνο, απαλλαγμένο από κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Αυτό μαρτυρούν στρώματα ηλικίας 77.000 ετών που βρέθηκαν στη Νότιο Αφρική – τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί ως σήμερα αφού ξεπερνούν σε ηλικία κατά τουλάχιστον 50.000 έτη αυτά που έχουν βρεθεί σε άλλες περιοχές. Είναι φτιαγμένα από εντομοαπωθητικά φυτά και φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν τόσο ως καθίσματα όσο και ως κρεβάτια.

Οι επιστήμονες που τα ανακάλυψαν υποστηρίζουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» ότι οι απόλυτα «σημερινές» συνήθειες διαβίωσης που υποδηλώνουν η κατασκευή και η χρήση τους, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, πιστοποιούν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε στην Αφρική.

Φαρμακευτική χρήση

Σύμφωνα με το Βήμα, από τα απολιθώματα που εντοπίσθηκαν στο καταφύγιο Σιμπούντου κοντά στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής φαίνεται ότι η κατασκευή των στρωμάτων είναι μελετημένη. Είναι φτιαγμένα από χόρτα και φύλλα τοποθετημένα σε στρώσεις ενώ τα φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Ορισμένα από αυτά έχουν εντομοαπωθητικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η Λιν Γουόντλεϊ του Πανεπιστημίου Γουίτγουοτερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας ερευνητών που έκανε την ανακάλυψη, υπογράμμισε ότι η επιλογή των φαρμακευτικών φυτών δεν είναι τυχαία – οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που τα χρησιμοποίησαν φαίνονται να γνώριζαν ότι θα τους προστάτευαν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Η ειδικός πιστεύει ότι οι μελλοντικές έρευνές θα ανασύρουν στοιχεία που θα υποδηλώνουν ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι του Σιμπούντου κατανάλωναν βότανα για θεραπευτικούς λόγους. «Η χρήση βοτάνων ως φαρμάκων ίσως πρόσφερε στον άνθρωπο εξελικτικά πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τέτοια βότανα δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στη συμπεριφορά των πρώιμων ανθρώπων αυτής της περιόδου» τονίζει στη μελέτη.

Εξελιγμένη τεχνολογία

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων, τόσο από την ίδιια όσο και από άλλες περιοχές, που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που έζησαν πριν από 70.000-80.000 χρόνια στην αφρικανική ήπειρο ήταν πολύ πιο εξελιγμένοι από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα. Στηρίζουν δηλαδή τη θεωρία ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην Αφρική.

Άλλες μελέτες που έχουν γίνει στο ίδιο καταφύγιο υποδηλώνουν ότι οι προϊστορικοί κάτοικοί του Σιμπούντου χρησιμοποιούσαν τόξα και βέλη και κατείχαν μια σύνθετη τεχνολογία.

Η ανακάλυψη της κυρίας Γουόντλεϊ και της ομάδας της δείχνει επίσης ότι φρόντιζαν την άνεση του σπιτιού και την υγεία τους, αφού κατά καιρούς φαίνεται ότι έκαιγαν τα στρώματα, πιθανώς για να απομακρύνουν τα ζωΰφια και να κάνουν χώρο στη σπηλιά.

«Εμοιαζαν πολύ με τους σημερινούς ανθρώπους» τόνισε η ερευνήτρια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, παρά τις τόσο σύγχρονες συνήθειές τους, «κανείς δεν έβγαζε έξω τα σκουπίδια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook