Προβληματισμό φέρνουν στις αγορές οι χτεσινοβραδινές εξελίξεις από το μέτωπο της Συνόδου Κορυφής, καθώς το \”ρήγμα\” στην Ευρώπη δείχνει ισχυρό, έστω και αν σε αυτήν την φάση δεν αφορά την ζώνη του ευρώ.

Η αποστασιοποίηση της Μεγάλης Βρετανίας προβληματίζει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Σόιμπλε για το mega-fund των 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρουσίασε χτες  το protothema.gr.

Επιπλέον, στην Ευρώπη μένει ένα \”κενό\” ως προς το τι θα γίνει τελικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στις αναδιαρθρώσεις των χρεών. Με σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι ξεκαθαρίζει πως: \”Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις διάσωσης των κρατών-μελών, αποφασίσαμε μια μεγάλη αλλαγή. Από τώρα και στο εξής θα ακολουθούμε απόλυτα το δόγμα και τις αρχές του ΔΝΤ. Για να το πούμε ορθά-κοφτά, αναθεωρούμε την πρώτη άποψή μας για το PSI, το οποίο είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων».

Η εξέλιξη μπορεί να αποτελεί μία ήττα του Βερολίνου, αλλά και φέρνει απορίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετηθούν μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών.

To κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε κάτω και από τα 1,33 δολάρια για να ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώγπης, με Φρανκφούρτη και Παρίσι να ξεκινούν σχεδόν στο -1% και να γυρίζουν μετά κοντά στα χτεσινά επίπεδα.

Νωρίτερα στις αγορές του Ειρηνικού, ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ του χρηματιστηρίου του Τόκιο τερμάτιζε στο -1,48%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,2%, ενώ 1,8% ήταν οι απώλειες στο Σίδνεί.

Η Αθήνα έχει ξεκινήσει με απώλειες κοντά στο 0,6% – ο γενικός δείκτης στις 673 μονάδες, ενώ εξασθενεί η τάση ανόδου των spreads που είχε καταγραφεί από το πρωί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook