Επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει την αναθεώρηση των ετικετών πολλών γνωστών αντισυλληπτικών χαπιών νεότερης γενιάς, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση αυτών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβων αίματος.

Αν και όλα τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης, πρόσφατα όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας που καταδεικνύουν ένα ακόμη υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων ειδικά για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά νεότερης γενιάς που περιέχουν δροσπιρενόνη.

Αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο αντισυλληπτικό χάπι που παράγει η εταιρεία Bayer και περιέχει δροσπιρενόνη, το οποίο και κυκλοφορεί περίπου μια δεκαετία. Και ενώ συνολικά τα στοιχεία δεν είναι καταληκτικά για το αν όντως η δραστική ουσία αυξάνει τον κίνδυνο μοιραίων θρόμβων αίματος, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μόνο οι έρευνες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σκεύασμα είναι εξίσου ασφαλές με τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε συμβουλευτικές επιτροπές του FDA με ψήφους 21 υπέρ και 5 κατά, αποφάσισαν ότι οι ισχύουσες ετικέτες στις συσκευασίες των αντισυλληπτικών χαπιών είναι περίπλοκες και δεν βοηθούν γιατρούς και ασθενείς να κατανοήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη που παρέχουν τα συγκεκριμένα αντισυλληπτικά.

«Η ετικέτα είναι δυσανάγνωστη ακόμη και για τους ίδιους τους γιατρούς και αν σκεφτούμε ότι απευθύνεται και στις ασθενείς που θα πρέπει να κατανοούν απολύτως τα αναγραφόμενα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το περιεχόμενό της», σημειώνει ο Δρ Πήτερ Καμπολι, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής «Caver» του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ψήφους 15 υπέρ και 11 κατά, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη ως προς την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερα από τους οποιοσδήποτε κινδύνους.

Η ανασκόπηση του FDA
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις αρχές του 2011 διεξήγαγε ανασκόπηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν Yasmin είχαν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης φλεβικών ή αρτηριακών θρομβωτικών επεισοδίων, συγκριτικά με τις γυναίκες που έπαιρναν παλαιότερης γενιάς αντισυλληπτικά. Ο κίνδυνος φλεβικών θρόμβων ήταν υψηλότερος ειδικά στις γυναίκες κάτω των 35 ετών ενώ ο κίνδυνος αρτηριακών θρόμβων αφορούσε γυναίκες μετά τα 35 έτη.

Στα φλεβικά θρομβωτικά επεισόδια, οι θρόμβοι αίματος εκδηλώνονται στις εν τω βάθει φλέβες του σώματος, κυρίως στα κάτω άκρα ή την περιοχή της πυέλου. Οι θρόμβοι αυτοί μπορούν να μετακινηθούν προς τους πνεύμονες και τελικά να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο.
Ο FDA υπολόγισε ότι 10 στις 10.000 γυναίκες που παίρνουν νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά, θα εκδηλώσουν θρόμβων, συγκριτικά με έξι στις 10.000 γυναίκες που παίρνουν παλαιότερα αντισυλληπτικά.

Η προσπάθεια των ερευνητών να καταλήξουν σε ένα τελικό συμπέρασμα ότι η δροσπιρενόνη αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, δεν είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι αν μια γυναίκα είναι καπνίστρια τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όπως επίσης αν είναι παχύσαρκη, έχει αποφραγμένες αρτηρίες, οικογενειακό ιστορικό ή άλλα προβλήματα υγείας.

Παρά λοιπόν τις όποιες διχογνωμίες, ο FDA υποστηρίζει ότι οι ετικέτες των αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε οφέλη και κίνδυνοι να είναι ευκολότερα κατανοητά.


(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook