Ένα σπρέι που μειώνει στο ήμισυ τη μετάδοση της γαστρεντερίτιδας ετοιμάζουν ειδικοί στις ΗΠΑ. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι το νέο σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο ιός της γαστρεντερίτιδας, ο λεγόμενος νοροϊός, είναι άκρως μεταδοτικός. Όταν κάποιος νοσήσει, μπορεί να πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι για περισσότερες από πέντε ημέρες, ή ακόμη και να νοσηλευτεί, στην περίπτωση που χάσει πολλά υγρά.

Το σπρέι που θα κυκλοφορήσει με την ένδειξη «εμβόλιο», περιέχει στελέχη του ίδιου του ιού της γαστρεντερίτιδας σε μικρές ποσότητες, ικανές να «εκπαιδεύσουν» τον οργανισμό, ώστε όταν δεχθεί επίθεση από τον ιό να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

Στην πραγματικότητα δημιουργούν έναν μηχανισμό ανοσοθεραπείας, όπως είναι τα περισσότερα σύγχρονα εμβόλια.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, φάνηκε πως το 47% όσων είχαν εισπνεύσει τη σκόνη, δεν κόλλησε τη νόσο.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε όπλο για να αντιμετωπίσουμε κάτι τόσο μεταδοτικό και κάποιες φορές πολύ επικίνδυνο», εξηγεί ο ερευνητής Ρόμπερτ Άτμαρ από το Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook