Έληξε χθες η απεργία πείνας περίπου 50 αλλοδαπών στα κρατητήρια Ηρακλείου. Την απεργία πείνας είχαν ξεκινήσει το περασμένο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου οι αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Συρίας, διεκδικώντας να τους δοθεί άσυλο και να έχουν καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, δύο από αυτούς παρουσίασαν σημάδια εξάντλησης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά που τους εξέτασαν οι γιατροί και τους παρασχέθηκε η αγωγή που έπρεπε, επέστρεψαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Η λήξη της απεργίας κατέστη δυνατή όταν οι αλλοδαποί δέχτηκαν να παραλάβουν χρηματικό αντίτιμο των 6 ευρώ ανά άτομο, για τα έξοδα της ημερήσιας διατροφής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους απεργούς είναι κρατούμενοι από ένα μέχρι και τέσσερις μήνες. Μέλη Πρωτοβουλίας Ηρακλειωτών που τους υποστηρίζει αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους έχουν βρεθεί κρατούμενοι γιατί δεν έχουν χαρτιά παραμονής στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι, όπως υποστηρίζουν, είναι πρόσφυγες από χώρες σαν τη Συρία, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του καταπιεστικού καθεστώτος που υπάρχει σε αυτές.

Οι κρατούμενοι έχουν υποστηρίξει πως οδηγήθηκαν στην απόφαση για απεργία πείνας, αφού έτσι κι αλλιώς τους άφηναν νηστικούς και επειδή, όπως κατήγγειλαν, έχουν πέσει και θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.

(Νέα Κρήτη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook