Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε η Σερβία να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το Μάρτιο του επόμενου έτους, υπό τον όρο να επιτύχει περαιτέρω πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα και να βοηθήσει, ώστε να καταστεί δυνατή στο Κόσοβο η ελεύθερη κυκλοφορία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της ΕΕ (Eulex), επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι για το Μαυροβούνιο μπορεί να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2012, επίσης υπό σειρά όρων.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διήρκεσε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι το πρώτο μέρος της συνεδρίασης ήταν αφιερωμένο στην κρίση στην ευρωζώνη και ότι για τη διεύρυνση οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα.

Ωστόσο, με βάση το σχέδιο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο έλαβε ήδη αποφάσεις για τη διεύρυνση και η ανακοίνωσή τους αναμένεται το απόγευμα, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην παράγραφο 16 των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η Σερβία ως το Μάρτιο του 2012 θα λάβει καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αν έως τότε το Συμβούλιο βεβαιωθεί ότι «η Σερβία επιδεικνύει προσήλωση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο διάλογο με την Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής διαχείρισης των διαβάσεων, ότι κατέληξε σε συμφωνία για την καθολική περιφερειακή συνεργασία και ότι συνεργάζεται ενεργά στην εκπλήρωση των καθηκόντων της Eulex και της KFOR».

Στην ίδια παράγραφο το Συμβούλιο διαπιστώνει σημαντική πρόοδο της Σερβίας στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και επισημαίνει ότι η συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είναι σε πλήρως ικανοποιητικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει έως τότε να συντάξει έκθεση βάσει της οποίας το Συμβούλιο θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Διπλωματικές πηγές από την αποστολή της Γερμανίας στην ΕΕ επιβεβαίωσαν την εγκυρότητα του κειμένου στο Tanjug και εξήγησαν ότι η ανακοίνωση των αποφάσεων αναβλήθηκε για λόγους πρωτοκόλλου.

Όσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Μαυροβούνιο, στην παράγραφο 15 του ίδιου κειμένου αναφέρεται ότι μπορούν να αρχίσουν τον Ιούνιο του 2012, όταν το Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με ιδιαίτερη εστίαση στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook