Με παρέμβασή του στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητά να ελεγχθεί η βασιμότητα της απομάκρυνσης του επιφανούς οφθαλμολόγου, Χρήστου Ταχτσίδη από τη διεύθυνση του πασίγνωστου Ινστιτούτου «Μικροχιρουργκία Γκλάζα» (σ.σ.: μικροχειρουργική οφθαλμού), που είχε ιδρύσει ο Ρώσος ακαδημαϊκός Σβιατοσλάφ Φιόντοροφ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Β. Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με στελέχη του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου, το οποίο και προωθεί την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εάν υπάρχει βάση να θεωρούμε ότι υπήρξαν μη αντικειμενικά δεδομένα, τότε χρειάζεται πρόσθετη διερεύνηση, γι’ αυτό και ζήτησα από τον γενικό εισαγγελέα ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα πάρουμε την ανάλογη απόφαση».

Η υπόθεση της απόλυσης Ταχτσίδη στις 17 Νοεμβρίου 2011 έχει συγκλονίσει την επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας, αλλά και τους ομογενείς, εκπρόσωποι των οποίων στάθηκαν από την αρχή στο πλευρό τους. Κατά της απόλυσης και υπέρ της επιστημονικής ακεραιότητας του Χρήστου Ταχτσίδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος των Ρώσων οφθαλμολόγων, τάχθηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση τη νύχτα των εκλογών ο επιφανής παιδίατρος Λεονίντ Ροσάλ, χαρακτηρίζοντας την απόλυση Ταχτσίδη παράδειγμα αυθαιρεσίας και ανικανότητας της υπουργού Υγείας Τατιάνας Γκόλικοβα, αλλά και της σημαντικής εκλογικής πτώσης του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας».

Δεν είναι τυχαίο ότι στη θέση του Ταχτσίδη διορίστηκε με εσπευσμένες διαδικασίες στις 22 Νοεμβρίου ο Αλεξάντρ Τσουχράεφ, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ενιαίας Ρωσίας» και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Κρατικής Δούμας.

Η επίσημη αιτιολογία της απόλυσης ήταν δήθεν καταγγελίες ασθενών για «παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα», ωστόσο οι αντιδράσεις σ’ αυτήν ήταν τεράστιες και ο ίδιος ο Ταχτσίδης έχει καταθέσει δικαστική προσφυγή εναντίον της νομιμότητας της αποπομπής του.

Το Ινστιτούτο «Μικροχιρουργκία Γκλάζα» ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια και ανέλαβε τη διεύθυνσή του το 2001, μετά το θάνατο του ιδρυτή του Σβιατοσλάφ Φιόντοροφ ο ομογενής οφθαλμίατρος. Θεωρείται από τα «φιλέτα» στη ρωσική ιατρική περίθαλψη και, κατά τις εκτιμήσεις του Τύπου, αυτός ήταν και ο λόγος, που κάποιοι έβαλαν σκοπό του την «κατάληψή» του με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook