Αμφίβολη είναι η τύχη ορισμένων από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες κινδυνεύουν από το ολοένα και περισσότερο από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, καθώς όπως προκύπτει από τη σύνοδο για το κλίμα, οι ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτήν αναλώνονται σε διαπραγματεύσεις για προθεσμίες, δεσμευτικούς ή μη στόχους και οικονομικά ζητήματα.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες έχουν ως το βράδυ της Παρασκευής να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν μια παγκοσμίως δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, το αργότερο ως το 2015. η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει μια νομικώς δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία η οποία να επιτευχθεί ως το 2015 και να εφαρμοστεί ως το 2020, όμως ο υπουργός Περιβάλλοντος των νήσων Φίτζι Σάμου Σαουμούτουα υποστηρίζει ότι μέχρι τότε θα είναι πολύ αργά για να αναστραφεί το φαινόμενο της αύξησης της στάθμης των υδάτων που απειλούν να βυθίσουν την επικράτειά του.

«Οι κυκλώνες εμφανίζονται πλέον οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο, έχουμε νέες πλημμύρες και στις παραθαλάσσιες περιοχές το πόσιμο νερό πλέον αναμειγνύεται με θαλασσινό», λέει.

Δεν υποφέρουν όμως μόνο τα νησιά. Ο, υπουργός Περιβάλλοντος του Ελ Σαλβαδόρ Χέρμαν Ρόσα Τσάβες δήλωσε ότι ένα τροπικό φαινόμενο που σάρωσε την Κεντρική Αμερική πριν από δύο μήνες, πλημμύρισε το 10% της χώρας, προκαλώντας απώλειες ύψους 840 εκατομμυρίων δολαρίων – περίπου 4% του ΑΕΠ.

\"Μεγαλώνει
Η Μπούσι Ντλόβου, μέλος της οργάνωσης αρωγής Oxfam, διαμαρτύρετενενατίον της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, πρακτική που επιβαρρύνει σημαντικά το περιβάλλον, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

«Περάσαμε από το να μας πλήττει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο κάθε δεκαετία, κατά το 1960 και το 1970, σε εννέα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε, δείχνοντας έτσι την ολοένα επιταχυνόμενη πορεία της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με άρθρο στο Βήμα, αρκετοί εκπρόσωποι κατηγόρησαν τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις ότι αγνοούν την επιστήμη και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση των κρατών που συμβάλλουν ελάχιστα μπροστά στα εκατομμύρια τόνων άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, αλλά τα οποία επηρεάζονται αμεσότερα από την κλιματική αλλαγή που προκύπτει.

«Ορισμένοι έχουν συμφέρον να μην γίνει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Αφρικανικής ομάδας κρατών, Τόσι Μπάνου-Μπάνου. «Εμείς θα είμαστε μία από τις πέντε χώρες που θα καταποντιστούν. Είμαστε ένα μικρό και ευάλωτο κράτος, ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.», είπε ο Φούα Τολόα, πολιτικός αξιωματούχος στο Τοκελάου, νησί που βρίσκεται μεταξύ Χαβάης και Νεάς Ζηλανδίας και το οποίο βρίσκεται μόλις πέντε μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γρενάδας και επικεφαλής της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Καρτών (AOSIS), τα μέλη της οποίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την αλλαγή του κλίματος, Καρλ Χουντ εμφανίστηκε ακόμη πιο ευθύς. «Αν δεν υπάρξει δράση τώρα, μερικοί από εμάς θα πεθάνουν», είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook