Η δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής έφερε και μεγάλα κέρδη για τις διεθνείς αγορές.

Αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη αμέσως μόλις ξεπέρασαν το σοκ της άρνησης των Βρετανών να συναινέσουν στις ριζικές μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι επενδυτές στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης εστίασαν στο νέο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» των μελών της ΕΕ και κυρίως «πανηγύρισαν» την απόφαση του γαλλογερμανικού άξονα να απαλλάξει τις τράπεζες και τους ιδιώτες από μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών στη λογική του ελληνικού – μοναδικού και εξαιρετέου – ελληνικού PSI.

Παράλληλα η αποφασιστικότητα για λήψη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών στηρίζουν την άνοδο και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου επιπρόσθετα οι τραπεζικοί όμιλοι καταγράφουν σημαντικότατα κέρδη.

Επί του πρακτέου στη Wall ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται, μετά το μέσον της συνεδρίασης, κατά 1,4% στις 12.167 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,57% στις 1.254 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,77% στις 2.642 μονάδες.

Νωρίτερα, στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 5.529 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 1,91% στις 5.987 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με άνοδο 2,5% στις 3.172 μονάδες.

Ειδικά για τη Βρετανία, σε αντίθεση με όσα θα περίμενε κανείς μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Κάμερον να συνυπογράψει την είσοδο της χώρας στη δρομολογούμενη δημοσιονομική ένωση, η αγορά υποδέχθηκε την εξέλιξη θετικά, κάτι που πρωτίστως αποτυπώθηκε στα μεγάλα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο της που επιχαίρει γιατί δεν θα επιβληθεί στο νησί ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που συζητείται στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το ευρώ πάντως κινείται σχετικά σταθεροποιητικά, διαπραγματευόμενο στα 1,3371 έναντι του δολαρίου.


protothema.gr