Μία ακόμα κινητοποίηση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν διοργανώνουν το Σάββατο στη Μόσχα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με στόχο να πιέσουν ακόμα περισσότερο τον Ρώσο πρωθυπουργό να δεχθεί την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Στόχος, να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 30.000 άτομα. Οι Αρχές επέτρεψαν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, ωστόσο, η παρουσία αστυνομικών τους δρόμους της πρωτεύουσας -όπως τουλάχιστον μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC- είναι εντονότερη από ποτέ.

Το θέμα των ρωσικών εκλογών και του τοπίου που διαμορφώθηκε μετά την «κουρεμένη» νίκη του Πούτιν απασχολεί ιδιαίτερα τον βρετανικό Economist.

«Τα πρώτα ρήγματα εμφανίστηκαν» γράφει στο πρωτοσέλιδό του σχετικά με την «Ρωσία του Πούτιν».

«Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από την κατάρρευση του συστήματος, όμως οι εκλογές έδειξαν πόσο δύσκολο είναι για τη χώρα να ξεπεράσει το Σοβιετικό παρελθόν» σχολιάζει.

«Η αντίδραση των πολιτών σε ένα μάλλον αυταρχικό, μονοπωλιακό καθεστώς είναι κομμάτι της σοβιετικής κληρονομίας που βρίσκει έδαφος στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων και όχι τόσο στην κοινή επιθυμία για αλλαγή» γράφει το περιοδικό και συνεχίζει:

«Ενώ η ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει, όλοι οι μηχανισμοί για τη διατήρηση της εξουσίας είναι στη θέση τους. Οι κεντρικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και η Παιδεία χρησιμοποιούνται από γραφειοκράτες που επιθυμούν να κρατήσουν την εξουσία τους.»

Η σοβιετική νοοτροπία αποδείχθ8ηκε πολύ πιο ανθεκτική από την ιδεολογία. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο Economist, ο Homo sovieticus μεταλλάχθηκε και αναπαράχθηκε, αποκτώντας στην πορεία νέα χαρακτηριστικά, όπως τον κυνισμό και την επιθετικότητα.

O Economist παραθέτει έρευνα του Pew Global Attitudes για την κατάσταση στη Ρωσία: το 60% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το 50% των ερωτηθέτων θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ.

Παράλληλα ένα ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (έτος κατάρρευσης της ΕΣΣΔ) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη και ένα Κράτος που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένας σε μειονεκτική θέση.

* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την Ανοιξη του 2011.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook