Στο 25-30% βλέπει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Citigroup, στην τελευταία 2σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Less Drama or More Drachma?» (λιγότερο δράμα ή περισσότερη δραχμή;), στην οποία και αναλύει τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η Citi βλέπει ύφεση 4,9% το 2012, ενώ θεωρεί ότι εκτός από το haircut του 50% θα υπάρξει και νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα πριν από το 2013.

Παρά την πτώση των μετοχών κατά 77% στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπάρχει μία μικρή αισιοδοξία για την πορεία τους το 2012. «Ασφαλείς» κλάδους θεωρεί μάλιστα τις τηλεπικοινωνίες και τις κοινής οφελείας, ενώ υπάρχουν και ορισμένες μετοχές που μπορεί να αποφύγουν την «αναγκαστική» αύξηση κεφαλαίου.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι μόλις στο 15% του ΑΕΠ, μέγεθος που αντανακλά άμεσα το φόβο που υπάρχει για την τύχη της χώρας μέσα στο ευρώ. Αν και υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ φθηνές, πιθανή υποτίμηση λόγω επιστροφής στη δραχμή θα προκαλέσει μεγάλες ανισορροπίες στο σύστημα.

Η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί κίνδυνοι της Ελλάδας είναι ή η έξοδος από το ευρώ ή η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Εάν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν θωρακιστεί σωστά τότε οι συνέπειες στην αγορά, στην κατανάλωση, στις επιχειρήσεις και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Από την άλλη μεριά, το σήμα για την αλλαγή της τάσης θα δοθεί σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία εξέλθει της ύφεσης και αρχίσει η αναπτυξιακή της πορεία.

Προτιμήσεις μετοχών το 2012: Coca Cola 3Ε, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie και ΜΕΤΚΑ

Αποστροφή μετοχών το 2012: Τράπεζες και Titan

 bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook