Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών , όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβουν και φέτος το έργο του ΟΣΔΕ, δηλαδή την υλοποίηση της διαδικασίας ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Την Τρίτη 15/2 έληξε η προθεσμία του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες, υπεβλήθει μόνο μια προσφορά από την ΠΑΣΕΓΕΣ και αυτή την τελευταία στιγμή, δηλαδή το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει τον φάκελο την Τετάρτη και θα εξετάσει κατά πόσον είναι έγκυρη η συμμετοχή του φορέα, ώστε να αναλάβει τη συγκέντρωση και καταχώριση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του 2011 (ΟΣΔΕ) και των ενιαίων δηλώσεων εκτροφής ή καλλιέργειας του ΕΛΓΑ, με αμοιβή από το κράτος 28,46 εκατομ ευρώ (συν ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είχε ανακοινώσει αρχικά πως δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό και είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει και ένσταση για τον τρόπο διεξαγωγής του!

Όμως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΠΑΣΕΓΕΣ ετοίμαζε πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες μέρες τον φάκελο της υποψηφιότητάς της για να τον καταθέσει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Πάντως αρμόδιες πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του διαγωνισμού εξαιτίας της συμμετοχής μόνο ενός φορέα, ενώ όλα πρέπει να είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η συγκέντρωση των δηλώσεων μέσα στον Μάρτιο.

Τις επόμενες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει έτοιμη την εγκύκλιο με βάση την οποία θα κατατίθενται οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και οι ενιαίες δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής, καθώς και τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να δικαιούται κάποιος παραγωγός να διεκδικήσει κοινοτική ενίσχυση ή να ενταχθεί στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ κάτι που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος με μια διαδικασία παράλληλη με εκείνη της υποβολλής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα τρέξει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εξισωτική αποζημίωση, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν και αιτήσεις για πληρωμές από άλλα προγράμματα, όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά. Η προθεσμία θα είναι, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η 15η Μαΐου, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ το σύστημα παραλαβής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κυλά ομαλά. Υπενθυμίζεται ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι οι παραγωγοί που δεν έχουν μεταβολές στα στοιχεία τους σε σχέση με το 2010, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και χωρίς να χρειαστεί να το στείλουν από την Ένωση της περιοχής τους. Με τον ίδιο τρόπο υποβάλλεται και η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ή Εκτροφής στον ΕΛΓΑ, για όσους δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με το 2010.

Εαν δεν έχετε αλλαγές στα στοιχεία σας σε σχέση με το 2010 και επιθυμείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης 2011 & Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ 2011
μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ για να ανοίξετε την σχετική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook