Αλλάζει άρδην ο χάρτης της παγκόσμιας αγοράς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης από αυτό της … Φρανκφούρτης!

Συγκεκριμένα η γερμανική Deutsche Boerse AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά Frankfurt Stock Exchange και την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών Eurex futures, ανακοίνωσε την εξαγορά της New York Stock Exchange, της διαχειρίστριας και ιδιοκτήτριας εταιρείας των αγορών NYSE Euronext (Νέας Υόρκης και της πανευρωπαϊκής αγοράς), έναντι ποσού 9,53 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που οδηγεί στη δημιουργία του μεγαλύτερου – μακράν – ομίλου διαχείρισης χρηματιστηρίων στον κόσμο.

Για έναν όμιλο με τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες στον πλανήτη, με συνδυασμένη αξία περί τα 15 τρισ. δολάρια, έναν όμιλο που αποτελεί πλέον και τον μεγαλύτερο «παίκτη» στα Παράγωγα (ισάξιο της αγοράς Εμπορευμάτων του Σικάγο) και φυσικά μια αγορά μέσω της οποίας αναμένεται να αντλούνται ετησίως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια!

Στη νέα εταιρεία η γερμανική πλευρά (Deutsche Boerse) θα ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου και 10 από τις συνολικά 17 θέσεις του Δ.Σ, πρόεδρος του οποίου θα αναλάβει ο νυν ισχυρός άνδρας του γερμανικού χρηματιστηρίου Reto Francioni. Ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος του NYSE Euronext, Duncan Niederauer, θα παραμείνει στο ίδιο πόστο στη νέα εταιρεία.

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης πως η εξαγορά του ΝΥSE αποτελεί εν μέρει και μια «δικαίωση» για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Deutsche Boerse Reto Francioni, ο οποίος το 2007 είχε προσπαθήσει να αποκτήσει το Euronext για να … χάσει τελικά από τους Αμερικανούς. Τώρα παίρνει το «πλήρες πακέτο».

Η εξαγορά αυτή έρχεται να προστεθεί στην εξίσου σημαντική συμφωνία μεταξύ του βρετανικού χρηματιστηρίου (London Stock Exchange Group Plc) και της καναδικής αγοράς (TMX Group Inc.). Είχε προηγηθεί, προ τριών μηνών περίπου, η ανάλογη συμφωνία της αγοράς της Σιγκαπούρης (Singapore Exchange Ltd.) με την ASX Ltd., που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Αυστραλίας, σε ένα μπαράζ τέτοιων συμφωνιών που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν πως δεν έχουν τελειώσει εδώ οι ανακατατάξεις στον κλάδο …

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook