Δύο χρόνια τώρα Ευρώπη και αγορές συζητούν για το τι θα πάθουν όσοι έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα που δεν θα τους τα πληρώσει η Ελλάδα, αν θα χάσουν 21% ή 50% ή 65% ή 100% τα λεφτά τους, αν θα δεχθούν «εθελοντικά» το κούρεμα για να σημάνει χρεοκοπία, τώρα όμως για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος προσλαμβάνει συμβούλους που θα ψάξουν και θα τους πουν ...σε ποιούς «θα κάτσει πάνω ο παππάς» και αν αυτοί το δέχονται...

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει ποσό ύψους 113.000 ευρώ στην κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ και BONDHOLDER COMMUNICATION GROUP, ως αμοιβή για να διερευνήσουν και να παραδώσουν μια λίστα που θα αναφέρει ποιοι είναι σήμερα οι θεματοφύλακες και ποιοι ενδιάμεσοι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Με τη λίστα αυτή θα γίνει και η προετοιμασία της ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκτός από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ που κινείται στο χώρο της θεματοφυλακής και των συναλλαγών τίτλων, η αμερικανική BONDHOLDER COMMUNICATION επελέγη επειδή ειδικεύεται στην έρευνα και την διαχείριση της συμπεριφοράς των επενδυτών και ειδικά των κατόχων ομολόγων.

Η κοινοπραξία θα παραδώσει μία μόνο λίστα –κάτι σαν «στιγμιαία φωτογραφία» της ελληνικής αγοράς ομολόγων – και το ποσό της αμοιβής μπορεί να μην εξαντληθεί καθώς πρέπει, με τα λεφτά αυτά, να καλυφθούν και έξοδα τρίτων.


protothema.gr