Η διατροφική ετικέτα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίθονται, όμως, διάφορα ερωτήματα για το κατά πόσο οι καταναλωτές παρατηρούν, κατανοούν αλλά και χρησιμοποιούν τις διατροφικές αυτές πληροφορίες για να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές όταν αγοράζουν τρόφιμα;

Η διατροφική ετικέτα είναι ένας σύντομος και εύκολος τρόπος για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη θρεπτική αξία των τροφίμων. Σε μία διατροφική ετικέτα τα συστατικά του τροφίμου κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά, δηλαδή το συστατικό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο. Στις περισσότερες ετικέτες υπάρχουν τρεις στήλες. Στην πρώτη αναγράφονται τα συστατικά του τροφίμου, δηλαδή ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, φυτικές ίνες, ενώ στη δεύτερη και τρίτη στήλη αναγράφονται οι ποσότητες των παραπάνω συστατικών που περιέχονται ανά 100 γραμμάρια τροφίμου και ανά μερίδα τροφίμου αντίστοιχα.

Η διατροφική ετικέτα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις ή προβλήματα υγείας να επιλέξουν το κατάλληλο τρόφιμο για αυτούς χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί διευκολύνονται ιδιαίτερα διαβάζοντας κάθε φορά τους πίνακες της διατροφικής ετικέτας, αφού μπορούν να καταλάβουν αν ένα τρόφιμο μπορεί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο τους χωρίς πρόβλημα.

Οι ασθενείς με διαβήτη διαβάζοντας τους πίνακες μπορούν να αλλάξουν ως προς το καλύτερο τον τρόπο ζωής τους και το βιοτικό τους επίπεδο. Η διατροφική ετικέτα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες, ειδικά σε παχύσαρκους διαβητικούς, για την ενέργεια ενός τροφίμου, την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, σε σάκχαρα, σε χοληστερόλη και αλάτι ώστε να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, το λιπιδαιμικό τους προφίλ και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Αν το γεύμα σας βασίζεται στην καταμέτρηση των υδατανθράκων, οι ετικέτες των τροφίμων αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για προγραμματισμό των γευμάτων. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όχι μόνο η ζάχαρη. Αξιολογείστε τα συνολικά γραμμάρια υδατανθράκων, τα οποία περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Αν στοχεύετε σε ένα γεύμα περιορισμένο σε ζάχαρη μπορείτε να παραβλέψετε ή να περιορίσετε θρεπτικά τρόφιμα (που είναι από τη φύση τους) υψηλά σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα και το γάλα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν και τα γραμμάρια της ζάχαρης και των φυτικών ινών υπολογίζονται ως μέρος της συνολικής ποσότητας υδατανθράκων, η περιεκτικότητά τους μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητική.

Εάν ένα τρόφιμο έχει 5 γραμμάρια ή περισσότερες φυτικές ίνες σε μια μερίδα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά την αφαίρεση αυτών των γραμμαρίων από τα συνολικά γραμμάρια των υδατανθράκων για μια πιο ακριβή εκτίμηση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Βιογραφικό σημείωμα