Η Κύπρος δεν μπορεί «να λειτουργεί με ψιθύρους», υποδεικνύει ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου εξηγεί ότι θέλει τον έλεγχο των τραπεζών από την BlackRock, την αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων, προκειμένου να διασφαλισθεί το χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών.


Αναφέρει, επίσης, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην Marfin Laiki. O ισχυρός άνδρας της MIG και εκ των βασικών μετόχων της Marfin Laiki δίνει εξηγήσεις για τα όσα οδήγησαν στις τελευταίες διοικητικές ανακατατάξεις στην τράπεζα.

«Δεν επιθυμώ να ανοίξω κανένα μέτωπο, όμως η Κύπρος δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με τοπικά χαρακτηριστικά και ούτε να είναι έρμαιο τοπικών ξενοφοβικών κατεστημένων και ψιθύρων», επισημαίνει. Επιπλέον, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι: «Το αν φθάσαμε σήμερα στο σημείο να χρειάζεται Κύπριος τραπεζίτης για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της τράπεζας στην Κύπρο, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία και κοινωνία της Κύπρου».

«Με τις εμπειρίες των εξελίξεων στην Ελλάδα, αν δεν γίνουν στην Κύπρο τα σωστά πράγματα, φοβούμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι όπως και στην Ελλάδα, καταστροφικές».

«Είναι αδιανόητο να ζητείται από ιδιώτες μετόχους και επενδυτές να ξαναβάλουν χρήματα σε τράπεζα, χωρίς μία διεθνή σφραγίδα αξιοπιστίας».

Ο κ. Βγενόπουλος παραδέχεται ότι ήταν λάθος, τόσο η διασυνοριακή συγχώνευση της Marfin Egnatia με τη Marfin Laiki, όσο και η παραμονή της έδρας της τράπεζας στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Ευθύμιου Μπουλούτα από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Laiki, επισημαίνει ότι «οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων του δεν ήταν πλέον συμβατές με τις πρακτικές εξυπηρετήσεων συμφερόντων ενός σοβαρού τμήματος του κυπριακού κατεστημένου».

Παράλληλα, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, θα είναι αδύνατο να προσελκύσουν οι κυπριακές τράπεζες νέα κεφάλαια και προειδοποιεί ότι οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα ανακεφαλαιοποίηση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση της MIG έναντι της Marfin Laiki.