Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, έπειτα από την ορκωμοσία της για δεύτερη τετραετή θητεία στο Μπουένος Άιρες.

«Αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ένας καθρέφτης της Αργεντινής του 2001», είπε η Κρ. Κίρσνερ, δέκα χρόνια μετά τη στάση πληρωμών της χώρας της (75 δισεκατομμύρια ευρώ), απευθυνόμενη σε βουλευτές και γερουσιαστές παρουσία πολλών λατινοαμερικανών ομολόγων της.

Η πρόεδρος εκτίμησε πως «και άλλοι σήμερα βιώνουν αυτό που έζησε η Αργεντινή ως δράμα, τη χρεοκοπία, η οποία μας έβαλε στο περιθώριο των εθνών», την ώρα που οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής την Παρασκευή, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ.

Η Κριστίνα Κίρσνερ στιγμάτισε ένα σύστημα «που δεν βασίζεται στην πραγματική οικονομία, αλλά στη χρηματοπιστωτική οικονομία».

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι η βάση της οικονομίας οφείλουν να είναι ένα εργαλείο της, ο μοχλός που επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες», συνέχισε.

Το Δεκέμβριο του 2001, η Αργεντινή είχε παγώσει τις καταθέσεις προκειμένου να σταματήσει τις αναλήψεις από τις τράπεζες και να αποτρέψει την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το μέτρο οδήγησε στο ξέσπασμα της πιο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα.