Τα έργα προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν από το Γ΄ ΚΠΣ η αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και τα νέα μεγάλα έργα, όπως το πρόγραμμα Helios, θα είναι μέσα στα βασικά θέματα της ευρείας σύσκεψης που θα γίνει την Τετάρτη, παρουσία του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, και άλλων στελεχών της Κομισιόν.

Ο κ. Χαν έχει ως βασικό θέμα της ατζέντας του τα έργα περιβάλλοντος και ενέργειας. Θεωρεί πρώτιστης σημασίας την επίλυση των καθυστερήσεων στα έργα διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και την ενεργοποίηση και στήριξη του προγράμματος Helios.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των προγραμμάτων και θα παρουσιαστούν οι δράσεις που ζητήθηκαν από την τρόικα για τη νέα νομοθεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και το φλέγον ζήτημα των αστικών αποβλήτων. Επίσης, θα παρουσιαστούν η πρόταση αναθεώρησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά και η πολιτική συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

O επίτροπος έχει προγραμματίσει συναντήσεις με την ηγεσία όλου του πολιτικού κόσμου. Ειδικότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, και τους υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ιωάννη Μαγκριώτη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ θα επισκεφθεί έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., όπως τον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Στις ίδιες υπουργικές συναντήσεις θα παραστεί και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα παρακολουθήσει και τη Διάσκεψη για το ΕΣΠΑ. Θα έχει επίσης κατ\’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση.

Ο κ. Χαν θα ελέγξει επίσης και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ. Πρέπει έως το τέλος του 2011 να λύσει το ζήτημα με τις διαδικασίες ανάθεσης έργων και τις απαλλοτριώσεις, να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών για την έγκριση των προτάσεων έργων και υλοποίησης των δημοσίων έργων, και να πιστοποιήσει τη διαχειριστική ικανότητα όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων με το πρότυπο ISO 9001:2008.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook