Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες εν όψει κρίσιμων ημερομηνιών για την οικονομία, που θα δοκιμάσουν τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, τα δέκα νομοσχέδια της κυβέρνησης καθώς και τα νομοσχέδια που αφορούν τις τράπεζες και τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, αναμένεται να οδηγηθούν προς ψήφιση στην έκτακτη ολομέλεια της Βουλής.

Δεν αποκλείεται να τεθεί προς ψήφιση και το νομοσχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%, ενώ θα επιδιωχθεί να τεθεί προς έγκριση και η πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ την ίδια μέρα ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Παρά τη διάθεση επίδειξης κλίματος συναίνεσης, οι εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων, σε ήπιους τόνους, διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Το θέμα που φαίνεται ότι τορπιλίζει και δυναμιτίζει το κλίμα της συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι το εύρος των κοινωνικών παροχών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, έχει ξεκαθαρίσει σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των δαπανών του Δημοσίου εντός του 2012.

Για οποιαδήποτε νέα μέτρα έχει παραπέμψει στον προϋπολογισμό του 2013, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν κατατεθούν μέτρα για περαιτέρω μείωση των δαπανών, δεν θα εγκρίνουν οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα για αύξηση των φορολογιών.

Τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2011, τα μηνύματα που εκπέμπει η Κεντρική Τράπεζα για το 2012 δεν είναι τόσο αισιόδοξα.

Η αβεβαιότητα για τα επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και για την αποτελεσματικότητά τους, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού διαθέσιμου εισοδήματος συμβάλλουν στο αρνητικό κλίμα.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η αύξηση της ανεργίας, έχει συμβάλει στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας, τόσο στο καταναλωτικό, όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook