Ειδική μελέτη για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη ξεκινά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδης, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης.

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου έχει προχωρήσει στην τεχνική προεργασία για την ίδρυση ΕΟΖ στην περιοχή, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί ΕΟΖ στο Τρίγωνο του ποταμού \’Εβρου με την παροχή φορολογικών κινήτρων και διοικητικών διευκολύνσεων και προφανή στόχο να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής-εργασίας Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, Π.Σελέκος, οι εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές είτε σε εθνικό, είτε σε κοινοτικό επίπεδο, είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Ο τελευταίος επισήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει άτυπη θετική αποδοχή εκ μέρους της Ε.Ε. για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου, Όλι Ρεν. Σε κοινοτικό επίπεδο ΕΟΖ λειτουργούν στην Πολωνία και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και το 2014.

«Ανοιχτά θέματα παραμένουν η ακριβής γεωγραφική οριοθέτηση, οι παραγωγικοί κλάδοι που θα μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στην ΕΟΖ και όλες οι διευκολύνσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές», είπε.

Ο γ.γ. της Περιφέρειας, Ά.Γιαννακίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως όλα τα δεδομένα και να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της Ζώνης μετά από εκτενή διάλογο με τους φορείς. Ο ίδιος απέρριψε κάθε σκέψη για αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ενώ στάθηκε και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΟΖ.

Να σημειωθεί τέλος πως για τις επιχειρήσεις, που θα θελήσουν να επενδύσουν εντός ΕΟΖ, θα υπάρχει συγκεκριμένη ποσόστωση όσον αφορά στην απασχόληση τοπικού εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook