Πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση της σχολής γκρέμισε το όνειρο, καθώς έμαθε ότι δεν εδικαιούτο τη θέση και ότι απειλείται με διαγραφή. Το «αμάρτημα» της φοιτήτριας ήταν ότι προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική. Δεκάδες παιδιά πολύτεκνων οικογενειών υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πολλοί φοιτητές μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους από τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν ή έχουν ήδη διαγραφεί απ\’ τη σχολή που πέτυχαν.

Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για τις ειδικές κατηγορίες διευκόλυναν τα πανεπιστήμια, αφού μπήκαν λιγότεροι φοιτητές, ωστόσο, όπως λένε οι πρυτάνεις, είναι μεγάλες οι αδικίες που υφίστανται ειδικά οι πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου, στην περίπτωση των πολυτέκνων τα αδέλφια των εισακτέων πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή το 25ο έτος αν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αν δηλαδή δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, αυτόματα ο υποψήφιος μιας τετραμελούς οικογένειας ουσιαστικά χάνει το «προνόμιο» του πολύτεκνου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναιρεί τον ισόβιο χαρακτήρα της πολυτεκνίας. Όπως επισήμαναν πολύτεκνοι αλλά και πρυτάνεις στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «ενώ για το υπουργείο Παιδείας ισχύουν οι παραπάνω ηλικιακοί περιορισμοί, στις σχολές που εποπτεύει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν απαιτείται αντίστοιχος έλεγχος».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook