Μία νέα διάσταση από την απουσία ενός σύγχρονου αεροδρομίου στο Ηράκλειο και των συνεπειών που μπορεί να έχει η ολιγωρία στην υπόθεση του αερολιμένα  Καστελίου , δίνουν οι αγροτικές οργανώσεις Λασιθίου και Ηρακλείου, που υποστηρίζουν ότι χάνουν πολλά χρήματα εξαιτίας της αδυναμίας του αεροδρομίου να φιλοξενήσει πτήσεις CARGO για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν πρόσφατα πριν λίγους μήνες επισκέφθηκαν το νησί  Αμερικάνοι έμποροι που αναζητούσαν εκλεκτά προϊόντα, πιστοποιημένα, μεγάλης θρεπτικής αξίας , μιας και αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις μέχρι τώρα συνεργασίες τους .Πραγματικά ενθουσιάστηκαν με ό,τι και αν δοκίμασαν και έλεγξαν, αμέσως δήλωσαν την πρόθεση τους να αγοράσουν και να στείλουν προϊόντα μας στην χώρα τους. Απογοητευμένοι αποχώρισαν όταν διαπίστωσαν ότι έπρεπε να τα μεταφέρουν πρώτα στο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Έτσι ακυρώθηκε μια συνεργασία που θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε όρους άμεσων κερδών για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων όσο και για το Κράτος σε όρους συναλλάγματος.

Οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Με ανοικτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Λασιθίου, τον περιφερειάρχη και το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη γίνουν…εκπτώσεις για το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου, αλλά να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές που θα επιτρέπουν τη μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Απευθυνόμενοι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με τη σχετική επιστολή τους οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων τονίζουν:

«Η Κρήτη είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη αγροτικών προϊόντων της χώρας μας . Ένα από τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, είναι η γρήγορη και οικονομικότερη μεταφορά των εξαγωγικών προϊόντων μας .

Η συνήθης εξαγωγική δραστηριότητα αφορούσε κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης .

Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αντιστραφεί και περιορίζεται κυρίως στις ανατολικές χώρες . Αν και οι τιμές των προϊόντων μας βρίσκονται στα επίπεδα παλαιότερων δεκαετιών , η πώληση τους σε μεγάλες αγορές κρίνεται αδύνατη έως απαγορευτική.

Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα των άλλων χωρών που δεν έχουν την τεράστια επιβάρυνση των μεταφορικών και την μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης τους. Τόσο οι συχνές απεργίες στα λιμάνια, όσο και τα απαγορευτικά απόπλου λόγω κακοκαιρίας, έχουν γίνει πολλές φορές η αιτία και να καταστραφούν μεγάλες ποσότητες κηπευτικών, αλλά και να χαθούν αγορές».

Γνωστοποιούν στον Υπουργό την ακύρωση συμφωνίας με τους Αμερικάνους

Στη συνέχεια της επιστολής τους, γνωστοποιούν στον Υπουργό την ακύρωση συμφωνίας με τους Αμερικανούς.

Κύριε υπουργέ πρέπει να γνωρίζετε ότι, πριν λίγους μήνες επισκέφθηκαν το νησί μας Αμερικάνοι έμποροι που αναζητούσαν εκλεκτά προϊόντα, πιστοποιημένα, μεγάλης θρεπτικής αξίας , μιας και αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις μέχρι τώρα συνεργασίες τους .

Πραγματικά ενθουσιάστηκαν με ό,τι και αν δοκίμασαν και έλεγξαν, αμέσως δήλωσαν την πρόθεση τους να αγοράσουν και να στείλουν προϊόντα μας στην χώρα τους. Απογοητευμένοι αποχώρισαν όταν διαπίστωσαν ότι έπρεπε να τα μεταφέρουν πρώτα στο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε σε μια παγκόσμια αγορά , έχουμε τεράστιες ικανότητες και υποδομές , τα προϊόντα μας μπορούν να κατακτήσουν μεγάλες και ακριβές αγορές , αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τις προσεγγίσουμε. Δύο χρόνια τώρα ακούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και δύο χρόνια τώρα βουλιάζουμε κάθε μέρα και περισσότερο χωρίς να γίνεται καμιά ουσιαστική παρέμβαση .

Με βάση όλα τα παραπάνω και καταλήγοντας  οι αγρότες της Κρήτης ζητούν στην επιστολή τους από τον Υπουργό

Κύριε υπουργέ στις δυσκολίες που περνάμε όλοι μας, κρίνεται επιτακτική ανάγκη, να αποφασίσετε θετικά σε δύο βασικά αιτήματα όλων των παραγωγών της Κρήτης που σίγουρα θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη, που τόσος λόγος γίνεται :

Α) Για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, να παραμείνετε στον αρχικό σχεδιασμό , που προβλέπει διάδρομο 3800 μέτρων. Έτσι θα μπορεί να υποδεχθεί όλους τους τύπους αεροσκαφών και να γίνει ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός .

Β) Για την μεταφορά των προϊόντων , θα πρέπει επιτέλους , να ισχύσει το μέτρο της επιδότησης όπως ισχύει στις παραμεθόριες περιοχές».