Σε προσωρινή απαγόρευση 28 σκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφέροντας πως η έλλειψή τους οφείλεται στις παράλληλες εξαγωγές. Η απόφαση αφορά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς, μεταξύ άλλων, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σχιζοφρένεια, υπέρταση, διαβήτη, νόσο του πάρκινσον και ηπατίτιδα.

Παράλληλα, οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να καλούν στο 1142 για να καταγγέλλουν τηλεφωνικά ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Από τον Απρίλιο θα λειτουργήσει ειδική, on line, εφαρμογή του ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων, ενώ από το Μάρτιο οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί το τελευταίου τετραμήνου, οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει το Bήμα Οnline, τα μέτρα που πήρε ο ΕΟΦ έχουν ως εξής:

- Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι εξομάλυνσης της αγοράς η εξαγωγή 28 φαρμάκων (69 μορφών) που επισυνάπτονται.

- Οι εταιρίες που προμηθεύουν τα φάρμακα αυτά και οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν θα κληθούν να αναφέρουν τακτικά στον ΕΟΦ τα σχετικά αποθέματα που διαθέτουν. Τα αποθέματα θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ προς ενημέρωση των φαρμακοποιών.

- Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών και επιβάλλεται η διάθεση τους στους ασθενείς από όλους τους συμμετέχοντες στην διακίνησή τους (εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

- Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 θα λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στον ΕΟΦ, από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

- Από τον Απρίλιο του 2011, θα λειτουργήσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στον ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων.

- Οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη, σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2011.

- Στη βάση αυτής της καταγραφής θα υπολογιστούν το μερίδιο αγοράς κάθε φαρμακαποθήκης για κάθε φάρμακο και θα δοθούν ανάλογες οδηγίες στις εταιρίες για τον τρόπο διανομής τους.
Ο ΕΟΦ επίσης:

- θα προχωρήσει στην επιβολή χρηματικών ποινών σε εταιρίες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με τον νόμο. Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία,

- θα διερευνήσει την παραπομπή των Φαρμακευτικών Εταιρειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιβολή μεγαλυτέρων κυρώσεων για τις ελλείψεις που θα εμφανιστούν εφεξής, και

- θα συνεργαστεί με ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας για τον πληρέστερο έλεγχο των Φαρμακαποθηκών και των Εταιρειών.

Σημειώνεται ότι στο τελικό στάδιο της διερεύνησης για την επιβολή χρηματικών ποινών βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.