Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ και αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των  αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και  στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ φέρνει το νέο Μνημόνιο που παζαρεύει με την Τρόικα η κυβέρνηση. 

Από σήμερα ξεκινά και πάλι νέο πολιτικό και οικονομικό "γαϊτανάκι", καθώς η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να ελέγξει αν πληρούνται οι όροι για το νέο μνημόνιο των 130 δισ. ευρώ, αλλά και να εξετάσει αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να καλύψουν τη φετινή "μαύρη τρύπα" στα έσοδα που θέτει μέχρι στιγμής εκτός στόχων το έλλειμμα.

΅Επιπλέον, σαν να μην φτάνει το παζάρι με τους δανειστές, στην Αθήνα θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα τόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα που έχει αναλάβει το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Γιοχάνες Χαν, αλλά και ο επικεφαλής της «Ομάδας Κρούσης» της Κομισιόν  για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο μνημόνιο και για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση μπαίνουν και πάλι τα μέτρα για:

- μείωση των κρατικών δαπανών

- νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος  800 εκατ. ευρώ το 2012 και 450 εκατ. ευρώ το 2013

- κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών

- καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας  στο Δημόσιο

Τουλάχιστον 70.000 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν το 2012 σε  καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης λαμβάνοντας για ένα χρόνο το 60%  του βασικού τους μισθού, ενώ το 2013 θα υπάρξει και νέο κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο που  υπολογίζεται σε 50.000 άτομα.

Επιπλέον στο παζάρι μπαίνουν

- έλεγχος και περικοπή δαπανών του συστήματος Υγείας

- ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελματων

- "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων και

- επιβολή νέων φορολογικών βαρών.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής,  σε πρώτη φάση ζητείται από την τρόικα ένταση των ελέγχων σε "μεγάλους" φορολογούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών απαλλαγών (επιχειρήσεις- ΦΠΑ) και, αφετέρου, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω και της εφαρμογής του καθολικού πόθεν έσχες.

Όσον αφορά στα "κλειστά" επαγγέλματα, οι έως τώρα παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται ελλιπείς και απαιτείται δράση για απελευθέρωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και μείωση των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, επιτάχυνση της δημιουργίας δικηγορικών εταιριών, κατάργηση της απαγόρευσης από το ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει ο αριθμός και η αξία των αδειών ταξί.

Στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, η Αθήνα έχει αναλάβει δέσμευση για τριμερή συμφωνία με εργοδότες και συνδικάτα για όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας, ενώ επιπλέον τίθενται ποσοτικοί στόχοι ελέγχων για τη "μαύρη" εργασία την ώρα που θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 100 επιχειρήσεις η "κάρτα εργασίας".

Στον τομέα των δαπανών  Υγείας, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- μείωση 50% του διοικητικού προσωπικού και κατά 5% των γιατρών του νέου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

-  μείωση κατά 10% στο κόστος των νοσοκομείων το 2011 και κατά 5% επιπλέον το 2012.

 

protothema.gr