Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μέσα στην κρίση πρέπει να βρούμε έναν τρόπο φέτος να τα περάσουμε ευχάριστα και αξιοπρεπώς! Και δεν θα προτείναμε να μην έρθει ο Άγιος Βασίλης, ούτε και να κλειστούμε στο σπίτι. Μπορούμε όμως να κάνουμε σημαντική οικονομία εάν αγοράσουμε τις ακριβείς ποσότητες που χρειαζόμαστε για το εορταστικό καλάθι της νοικοκυράς, χωρίς σπατάλες, χωρίς λαιμαργίες!

Έρευνες υποστηρίζουν πως στις γιορτές γινόμαστε υπερκαταναλωτές, με αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό κι επιπλέον επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα και η υγεία μας, αφού φαίνεται πως οι τιμές χοληστερίνης, σακχάρου και ουρικού οξέος συχνά παίρνουν την ανιούσα. Το κόστος λοιπόν της λαιμαργίας των γιορτών είναι πολύ μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσουμε τα έξοδα νοσηλείας και των φαρμάκων που μπορεί να αυξηθούν από αυτή μας τη συμπεριφορά.

Τι αυξάνεται όμως συνήθως στο καλάθι της νοικοκυράς τις ημέρες των γιορτών;

Πρώτα απ’ όλα το κρέας

        που, αν είναι καλό άπαχο μοσχάρι ή άπαχο κομμάτι χοιρινό, μπορεί να φτάσει τα 12€ το κιλό, ή εάν είναι λιγότερο προσεγμένο με λίπος, θα το πάρουμε φθηνότερο 6 με 8€ το κιλό. Κάθε τόπος έχει τα έθιμα του και οι επιλογές ποικίλουν. Για να κάνουμε σύγκριση τιμών ας υποθέσουμε πως αγοράζουμε μόνο καλό άπαχο κρέας, μοσχαρίσιο ή χοιρινό.

Οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής λένε πως γενικά για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μια φυσιολογική μερίδα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης μας. Δηλαδή περίπου 300γρ ωμού κρέατος που σύμφωνα με τα παραπάνω θα κόστιζε  3,6€ η μερίδα.

 Στο εορταστικό τραπέζι φαίνεται πως οι περισσότεροι ξεφεύγουν αυτής της ποσότητας και τρώνε κατά μέσο όρο 2,5 φορές παραπάνω, δηλαδή 750γρ, άρα 9€ η μερίδα . Σε αυτήν την περίπτωση για ένα τραπέζι 8-10 ατόμων, θα ξοδεύαμε 90€ σε ωμό κρέας αντί για 36€ που θα ξοδεύαμε σε ένα καθημερινό οικογενειακό γεύμα με τα ίδια άτομα! Κέρδος 54€ σε ένα μόνο γεύμα!

Έπειτα έρχονται τα αλκοολούχα ποτά

που ακόμα και όσοι δεν πίνουν θα το τσουγκρίσουν το ποτήρι τους τουλάχιστον 3 με 5 φορές στο γιορτινό τραπέζι. Ένα μπουκάλι ουίσκι ξεκινάει από 17€ περίπου στο super market, ενώ εάν το πιεις σε κάποιο κέντρο διασκέδασης μπορεί να ξεπερνάει και τα 180€. Από την άλλη ένα αλκοολούχο ποτό στο μπαρ μπορεί να κοστίσει κατά μέσο όρο 10€ κι αν είναι σπέσιαλ ίσως και 15€. Το κρασάκι φαίνεται να είναι πιο οικονομικό, κατά μέσο όρο 6€ το ποτήρι στο μπαρ ενώ γίνεται πολύ πιο ακριβό ανάλογα με την παλαιότητα και την επωνυμία του. Οι τιμές αφορούν τα αστικά κέντρα.

Εάν λοιπόν κάποιος πιει 3 ποτήρια απλό ουίσκι σε ένα μπαρ μπορεί να ξοδέψει περίπου 30€ και αν αυτό το κάνει 2 φορές μέσα στην εβδομάδα το κόστος της κατανάλωσης αλκοόλ θα φτάσει τα 60€! Η διατροφική κανάτα (αντίστοιχη της διατροφικής πυραμίδας για τα υγρά) συμβουλεύει ως μέγιστη κατανάλωση τα 3 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, δηλαδή 18€! Κέρδος 42€!

 

Πολύ μεγάλη είναι και η κατανάλωση σε γλυκά,

σιροπιαστά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Η τιμή κιλού στα μελομακάρονα για τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία είναι περίπου 13€ το κιλό στο οποίο ανήκουν περίπου 12 μεγάλα μελομακάρονα. Δηλαδή περίπου 1€ το κομμάτι. Μη σας ξεγελάει το μικρό κόστος. Πόσα θυμάστε να φάγατε πέρσι τις γιορτές; Και πόσα άλλα γλυκά συγχρόνως; Οι διαβητολογική εταιρία προτείνει τη μέτρια κατανάλωση γλυκών, περίπου 2-3 μικρών μερίδων την εβδομάδα των γιορτών. Δηλαδή 2 -3€ σε μελομακάρονα την εβδομάδα!

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος τρώει  2 μελομακάρονα κάθε μέρα, όπως συνήθως γίνεται, τότε αυτή η συνήθεια θα του κοστίσει 2€ τη μέρα, δηλαδή 14€ την εβδομάδα! Κέρδος 12€!

Επιπλέον ανεβαίνει και η κατανάλωση σε έλαια, μαγιονέζες, αλλαντικά και αλοιφές με το ανάλογο κόστος τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία! Οι τιμές μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την ποιότητα, τον τόπο αγοράς και αν είναι σε «προσφορά» ή όχι. Επιπλέον κάποιοι έχουν δική τους παραγωγή σε κρέας, λαχανικά, κρασί, ρακή, τσίπουρο κ.τ.λ. οπότε το κόστος κατανάλωσης μειώνεται σημαντικά. Επίσης να προτιμάτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που είναι συνήθως πιο φθηνά. Γενικά όμως υποστηρίξτε την καλή ποιότητα ακόμα και αν χρειαστεί να πάρετε λιγότερο.

Έτσι, ένα τραπέζι 8 – 10 ατόμων που περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά και 5 είδη φρούτων μπορεί να κοστίσει περίπου από 55 έως 127€, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ, που δημοσιεύεται στο «Βήμα». Στην παραπάνω τιμή δεν διευκρινίζεται εάν περιλαμβάνεται το κόστος για το αλκοόλ, που μπορεί να είναι από 40€ έως και 70€ επιπλέον. Δηλαδή το τελικό κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 200€.

Εάν  τώρα κρατήσουμε μια μέση ποιότητα, ισορροπημένες διαιτητικές μερίδες, ένα γλυκό αντί για δύο και 1-2 ποτηράκια κρασί ο καθένας το κόστος θα διατηρηθεί  στα χαμηλά επίπεδα, 60—70€ περίπου μαζί με το αλκοόλ.

Δηλαδή μπορεί να έχουμε κέρδος μέχρι και 130€!!

Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν λέμε να μην φάμε καθόλου τα γιορτινά εδέσματα. Προτείνουμε όμως να κρατήσουμε ένα υγιές μέτρο που δεν θα μας κάνει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη αφενός, αλλά και που ο τελικός απολογισμός θα είναι μια όμορφη και ανάλαφρη σιλουέτα. Η υγιεινή διατροφή είναι φτηνή!

Και για να μιλάμε και με στόχο, πάρτε ένα κουτί και μαζέψτε όσα χρήματα σας περισσέψουν από τις λιχουδιές που δεν αγοράσατε, από το 3ο ποτό που δεν πήρατε, από την προσφορά που δεν σας ξεγέλασε! Θα εκπλαγείτε με το ποσό που θα συγκεντρώσετε. Εκμεταλλευτείτε το κάνοντας κάτι όμορφο για τον εαυτό σας. Πάρτε ένα μικρό δώρο, χορέψτε, διασκεδάστε!

Αποδείξτε πως μπορείτε να περνάτε καλά και μακριά από λουκούλλεια γεύματα και άφθονο αλκοόλ!

Και… προσοχή! Φέτος παίξτε χαρτιά με φυστίκια – ανάλατα και ωμά- που είναι πιο θρεπτικά και πιο αθώα!

Καλές Γιορτές με υγεία!

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

 

 

Λέξεις

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook