Το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας επισκέφθηκε ο Χανιώτης Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος είναι εκπρόσωπος των νέων με προβλήματα όρασης, λαμβάνοντας μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου για την παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ. Στην εκδήλωση, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Καραπαναγιώτης καθώς κι ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γαρεφαλλάκης, που συζήτησαν με τον κ. Αυγουλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, συγχαίροντας τον επίσημο προσκεκλημένο για την όλη του προσπάθεια στη ζωή.

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας απέδωσε τα εύσημα και στην διεύθυνση του σχολείου για την πρωτοβουλία της, δηλώνοντας πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι ωθήσει κι άλλες σχολικές μονάδες προς την λήψη ανάλογων εκδηλώσεων.

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης στον Βαγγέλη Αυγουλά, που είναι τυφλός εκ γενετής και αποτελεί το μοναδικό αντιδήμαρχο στην Ελλάδα (στο Ίλιον) που είναι τυφλός, έκανε ειδική μνεία στο θάρρος και τη δυναμική του.

Από τη μεριά του ο Βαγγέλης Αυγουλάς, που προσέτι είναι ασκούμενος δικηγόρος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης και Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κάλεσε τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αναφορικά με την κοινωνική απομόνωση των ΑμΕΑ.

«Κάποιοι εξακολουθούν να μη σκέφτονται τις ανάγκες των παιδιών, να μην απαντούν στις απορίες τους, να προσπαθούν να υποθηκεύσουν το μέλλον τους και να μην ακούν τις φωνές και τους προβληματισμούς τους. Τα παιδιά ήδη στέλνουν καθαρά το μήνυμα και σύντομα παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους θα βάλουν και καθέναν στη θέση που του αξίζει.

Κάθε λέξη μέσα σε μια σχολική τάξη για κοινωνικά ζητήματα είναι και επένδυση στην αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα αύριο ως νέοι υγιώς σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες», δήλωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς τον οποίο οι μικροί μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι τους, γέμισαν με αναμνηστικά δώρα ενώ του αφιέρωσαν Κρητικά τραγούδια και μαντινάδες.

Ο Διευθυντής του Σχολείου Μιχάλης Αναγνωστάκης, εκφράζοντας την επιθυμία του Συλλόγου των διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, προσκάλεσε τον Βαγγέλη Αυγουλά να μιλήσει στους μαθητές κάθε τάξης για την καθημερινή ζωή των τυφλών, για την αναπηρία και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής του καθημερινά.

«Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας τυφλός που ζει στην Ελλάδα»; «Τι προβλήματα υπάρχουν και δεν έχουμε πολλούς συμμαθητές μας που να έχουν κάποια αναπηρία»; «Πώς μπορούμε να βοηθάμε τους τυφλούς όταν τους βλέπουμε στο δρόμο»; «Βλέπετε όνειρα και πώς φαντάζεστε ότι είναι ο κόσμος γύρω σας»;

Σ’ αυτές και άλλες βγαλμένες από την καρδιά και την ψυχή των παιδιών ερωτήσεις απάντησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς με παραδείγματα και βιωματικές ασκήσεις όπου τα παιδιά και οι δάσκαλοι τους έκλεισαν για λίγο τα μάτια τους για να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους χωρίς όραση, άγγιξαν βιβλία στην ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, είδαν τεχνικές συνοδείας ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης και εξοικειώθηκαν με τη σωστή χρήση του λευκού μπαστουνιού που είναι εργαλείο των τυφλών για να κινούνται με άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια στις απροσπέλαστες πόλεις, παρακολούθησαν video από Παραολυμπιακά αθλήματα και από την εκπαίδευση των τυφλών, ενώ συζήτησαν για τα γεμάτα εμπόδια πεζοδρόμια, τις νέες τεχνολογίες που βοηθούν πολύ τα ΑμεΑ και για το πώς μπορούν μεγαλώνοντας με τις πράξεις τους να διώξουν τον ρατσισμό από τις ζωές και τις ψυχές των ανθρώπων.

«Μέσα σε πέντε διδακτικές ώρες τα παιδιά έμαθαν σήμερα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ύλης της ζωής, αυτό της κοινωνικής μόρφωσης και ευαισθησίας», δήλωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας Μιχάλης Αναγνωστάκης εκ μέρους του Συλλόγου των Δασκάλων.
.