Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σχετικά με τους όρους δημοπράτησης του Αεροδρομίου Καστελίου, όπως ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν. Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάνη.

Ο Υφυπουργός στη δευτερολογία του πρότεινε συνάντηση με τους βουλευτές να γίνει τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις επαναδημοπράτησης του έργου, καθώς όπως ανέφερε θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Ο κ. Μαγκριώτης εξήγησε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η δημόσια δαπάνη για την εκτέλεση του έργου θα καλύψει το 50% της δαπάνης, που υπολογίζεται σε 800.000.000 ευρώ, για να μειωθεί το κόστος της ιδιωτικής συμμετοχής για να είναι ελκυστικό από άποψη κόστους το αεροδρόμιο.

«Σύντομα μπορεί να γίνει η νέα δημοπράτηση και θα γίνει .Μέσα όμως από την διαβούλευση, όλοι μαζί και ανοιχτά να καταλήξουμε σε μια πρόταση ώστε ο νέος διαγωνισμός να μην βγει και πάλι άγονος” ανέφερε στη Βουλή ο Υφυπουργός ενώ καταλήγοντας δήλωσε ρητά την ανάγκη

«Να γίνει ένα αεροδρόμιο μεγάλο, Διεθνές που να εξυπηρετεί τη Κρήτη και όχι μόνο τη Κρήτη και την ανάπτυξη της, να είναι ελκυστικό, να μην είναι ακριβό και ταυτόχρονα στη συγκυρία που βρισκόμαστε να βρει επενδυτές. Αυτή είναι η πρόταση μας και είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε με τη πρόταση αυτή όπως είμαι βέβαιος ότι συμφωνούν όλα τα κόμματα. Μπορούμε τις επόμενες ημέρες να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα».

Αυτό που απομένει τώρα είναι, οι διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επιτυχημένη δημοπράτηση και ολοκλήρωση του έργου του Αεροδρομίου, να αποδειχτούν στην πράξη, καθώς όπως δημοσίευε νωρίτερα το flashnews.gr, η ολιγωρία στη δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου που θα εξυπηρετεί τις εμπορικές ανάγκες του νησιού, στοιχίζει…

Συγκεκριμένα, αγροτικές οργανώσεις σε Λασίθι και Ηράκλειο, υποστηρίζουν ότι χάνουν πολλά χρήματα εξαιτίας της αδυναμίας του υπάρχοντος αεροδρομίου να φιλοξενήσει πτήσεις CARGO για τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν πρόσφατα πριν λίγους μήνες επισκέφθηκαν το νησί  Αμερικάνοι έμποροι που αναζητούσαν εκλεκτά προϊόντα, πιστοποιημένα, μεγάλης θρεπτικής αξίας , μιας και αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις μέχρι τώρα συνεργασίες τους .Πραγματικά ενθουσιάστηκαν με ό,τι και αν δοκίμασαν και έλεγξαν, αμέσως δήλωσαν την πρόθεση τους να αγοράσουν και να στείλουν προϊόντα μας στην χώρα τους. Απογοητευμένοι αποχώρισαν όταν διαπίστωσαν ότι έπρεπε να τα μεταφέρουν πρώτα στο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Έτσι οι οργανώσεις ζήτησαν με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παραμείστον αρχικό σχεδιασμό , που προβλέπει διάδρομο 3800 μέτρων. Έτσι θα μπορεί να υποδεχθεί όλους τους τύπους αεροσκαφών και να γίνει ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός .

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook