Μία κοινή πρόκληση αντιμετωπίζουν αυτή την εβδομάδα πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών: το ενδεχόμενο να χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Ο πρώτος αντιδρά ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Ο δεύτερος αναρωτιέται μέχρι που μπορεί να το τραβήξει, χωρίς να διαλύσει το ηγετικό του προφίλ. Ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να κρατήσει την ευρεία πλειοψηφία που τον στηρίζει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε θέλει να χάσει τους υποστηριχτές του, ούτε και την επαφή του με την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένης της συγγνώμης που ζήτησε από τις Βρυξέλλες εκ μέρους όσων ασχολούνται με τα εσωκομματικά.

Κοινό ζητούμενο σύμφωνα με το protothema.gr, είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Γιατί, πέραν των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ελάχιστα άλλα πράγματα φαίνεται να γίνονται στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να συγκαλέσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο. Και να δώσει στους υπουργούς το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους που θα πρέπει να πιάσουν. Γιατί τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης επιδίδονται σε παιχνίδι τακτικής:

• Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με τη διαδοχή. Τελευταίο παράδειγμα η δήλωση 7 παπανδρεϊκών υφυπουργών για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.
• Οι υπουργοί της ΝΔ προσπαθούν να μείνουν εκτός κάδρου οικονομίας.
• Και τα στελέχη του ΛΑΟΣ απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στους ψηφοφόρους τους.
«Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί» δηλώνει στο protothema.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Ο Λουκάς θα παρέμβει» προσέθεσε.