Τα ιταλικά συνδικάτα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν, τελικώς, την σημερινή τρίωρη στάση εργασίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χθες βράδυ, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων Cgil, Cils και Uil και Ugl, συναντήθηκαν με τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, για την τυχόν ακύρωση της κινητοποίησης. Ο διάλογος, όμως, δεν οδήγησε σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, αποφάσισε να εμμείνει στην θέση που είχε εκφράσει και η υπουργός εργασίας, Έλσα Φορνέρο, σε συνέντευξή της, χθες το μεσημέρι, σε εκπομπή τoυ Rai Tre, ότι «το συνολικό ύψος του πακέτου μέτρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει» .

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και η Φορνέρο, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Βιττόριο Γκρίλι και ο επικεφαλής του υπουργείου για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Πιέρο Τζάρντα, εξέθεσαν τα μέτρα στα συνδικάτα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι, κατά την άποψή τους, πρόκειται για παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πνεύμα κοινωνικής ισότητας.

«Δεν κατάφεραν να μας πείσουν, ελήφθησαν μόνον δεσμεύσεις γενικού χαρακτήρα και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε η Σουζάννα Καμούσο, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου της χώρας Cgil, που μετρά τους περισσότερους εγγεγραμμένους σε όλη την Ιταλία.

Ο δε γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφφαέλε Μπονάννι, πρόσθεσε ότι «αν τα μέτρα δεν αλλάξουν, τα συνδικάτα θα πρέπει να ετοιμασθούν να κατέβουν σε πολεμικό πεδίο» . Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους ιθύνοντες των συνδικάτων, φέρεται να τόνισε ότι «οι αγορές παρακολουθούν συνεχώς την Ιταλία και η χώρα, κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταφέρει να διατηρήσει την ζήτηση για τα ομόλογα του δημοσίου, προσπαθώντας, παράλληλα, να μειώσει τα επιτόκια» .

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η κυβέρνηση της Ρώμης, επαναλαμβάνει ότι «η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αλλά, συγχρόνως, τονίζει ότι «εισακούσθηκαν με προσοχή οι θέσεις του κοινοβουλίου και των συνδικάτων και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές προθέσεις» . Στην σημερινή τρίωρη στάση εργασίας, θα προστεθεί, στις 19 Δεκεμβρίου, μια οκτάωρη απεργία, που θα αφορά μόνον τους εργαζόμενους στο ιταλικό Δημόσιο.

Στα κύρια αιτήματα των ιταλικών συνδικάτων, συμπεριλαμβάνονται η πιο εντατική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η άμεση επανασύνδεση των συντάξεων με την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού και η πάγια θέση να μην ξεπερασθεί το όριο των σαράντα χρόνων εισφορών, για την παροχή πλήρους σύνταξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook