Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον πρώην δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα μετά την έκδοσή του από τη Γαλλία έφθασε χθες Κυριακή (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας) στη χώρα του, όπου ο πρώην ισχυρός άνδρας -ο οποίος πέρασε πάνω από 20 χρόνια στις αμερικανικές και γαλλικές φυλακές για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος- πρόκειται να εκτίσει έως και 60 ακόμα χρόνια κάθειρξη.

Το αεροσκάφος της εταιρίας Iberia με το οποίο μεταφέρθηκε ο Νοριέγκα στην πατρίδα του από το Παρίσι μέσω Μαδρίτης προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Παναμά στις 18:10 τοπική ώρα (01:10 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η εγχώρια τηλεόραση.

Ο Νοριέγκα, 77 ετών σήμερα, έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών επί των ημερών του.

Αν και αρχικά υπήρξε πράκτορας και προστατευόμενος της CIA, οι σχέσεις του Νοριέγκα με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν στην πορεία των ετών -λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών- και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα για πραξικόπημα εναντίον του οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στη χώρα και τον ανέτρεψαν την 20ή Δεκεμβρίου 1989.

Η επιστροφή του εξασθενημένου Νοριέγκα, ο οποίος είχε γίνει γνωστός διότι κράδαινε μια ματσέτα στις ομιλίες του, δεν αναμένεται να έχει κάποια σοβαρή επίπτωση στο πολιτικό σκηνικό του Παναμά.

Ένα ερώτημα είναι εάν θα ρίξει φως σε υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες, περιλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών και εξαφανίσεων την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1968 ως το 1989. Ο ίδιος ο Νοριέγκα έχει καταδικαστεί ερήμην για τρεις υποθέσεις δολοφονιών με 11 θύματα, περιλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός γιατρού, του Ούγο Σπανταφόρα, που είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις σχέσεις του με λαθρέμπορους ναρκωτικών (1985), καθώς και των εκτελέσεων 9 αξιωματικών που είχαν αποπειραθεί να προβούν σε πραξικόπημα (1989).

Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για την δολοφονία ενός συνδικαλιστή, του Ελιόντορο Πορτουγκάλ, το 1970.

«Ελπίζουμε να μιλήσει και να πει πού βρίσκονται οι υπόλοιποι εξαφανισθέντες, τι συνέβη σε εκείνους που δολοφονήθηκαν», δήλωσε η Πατρία Πορτουγκάλ, η οποία αξιώνει δικαιοσύνη για την δολοφονία του πατέρα της εδώ και δεκαετίες.

«Ελπίζουμε (. . .) να ζητήσει συγχώρεση από το έθνος για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε».

Τυπικά ο Νοριέγκα θα μπορούσε να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα τύχει «ευνοϊκής μεταχείρισης».