Σε πολυτελή βίλα μετατρέπεται το ιστορικό μοναστήρι του 12ου αιώνα που βρίσκεται στα Καλάνησα, κοινώς Αλκυονίδες νήσοι, στην πανέμορφη περιοχή του Κορινθιακού.

Το «φιλέτο» δεν εξαγοράστηκε από κάποιον επιχειρηματία. Πρόκειται για εκκλησιαστική περιουσία η οποία… περιήλθε στο «porfolio» της Μητρόπολης Κορινθίας και αξιοποιείται από τον ίδιο τον μητροπολίτη, σεβασμιότατο Διονύσιο, ως εξοχική κατοικία, καθώς το κτήριο βρίσκεται μία ανάσα από την παραλία, διαθέτει μια υποτυπώδη μαρίνα και αποτελεί ένα πραγματικό ησυχαστήριο.

Γκρεμίζουν τα κελιά των μοναχών…

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν ή να τροποποιηθούν τα μέχρι πρότινος κελιά του ιστορικού μοναστηριού, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τοπικά Μ.Μ.Ε.. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και κυρίως οι Περαχωρίτες είχαν χτίσει τα κελιά του μοναστηριού. Εκεί οι εκατοντάδες ψαράδες από την Περαχώρα, το Σχοίνο, τα Στραβά και το Λουτράκι διανυκτέρευαν, όταν επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των Αλκυονίδων.

\"\"

Επίσης πήγαιναν τις οικογένειές τους για διακοπές το καλοκαίρι και 4-6 φορές τον χρόνο έστηναν τρικούβερτο γλέντι σε παραδοσιακές τους γιορτές. Δηλαδή το νησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με το ομώνυμο μοναστήρι του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή, το επάγγελμα (ψαράδες) και τα ήθη και έθιμα της τοπικής κοινωνίας.

\"\"Όσοι δέσποτες κι αν πέρασαν δεν τόλμησε κανείς να πειράξει και να αλλάξει καθεστώς στο μοναστήρι. Δεν υπήρχε λόγος άλλωστε. Οι ίδιοι οι κάτοικοι το συντηρούσαν όπως και το εκκλησάκι και το είχαν πάντα φρεσκοβαμμένο και καθαρό, με τα καντήλια του πάντα αναμμένα!

Ο νυν δεσπότης όμως, προφανώς καταγοητευμένος από το μαγευτικό τοπίο, θέλησε να το ιδιοποιηθεί και να δημιουργήσει το προσωπικό του ερημητήριο.

Ήδη βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της κατασκευής. Έχουν πέσει καινούργιες κολόνες για το χαγιάτι, καινούργια κεραμοσκεπή, σοβάντισμα όλου του κτηρίου, έχει τοποθετηθεί πολύ μεγάλη γεννήτρια και κλιματιστικά για την εξοχική κατοικία του Διονύσιου. Ήδη αλλοδαποί εργάτες χτίζουν και την περίφραξη του μοναστηριού, ενώ έχει δημιουργηθεί κανονικός δρόμος που οδηγεί από την ανακατασκευασμένη και ειδικά διαμορφωμένη προβλήτα στο εξοχικό.

Φυσικά με τον τρόπο αυτό απαγορεύτηκε η είσοδος στο μοναστήρι από τους ντόπιους που έχυσαν ιδρώτα και αίμα για να το χτίσουν. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και περιμένει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες ενέργειες του μητροπολίτη.

Θέμα ηθικής…

Πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική εκπομπή του τοπικού καναλιού AXION\"\" της Κορίνθου, ο Σεβασμιότατος ανέφερε στον παρουσιαστή, έπειτα από σχετική ερώτηση: «Έχω και εγώ ένα μικρό εξοχικό να πηγαίνω να ξεκουράζομαι. Γιατί κακό είναι;».

Εδώ βέβαια προκύπτει το εξής ερώτημα. Η νομιμότητα για την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας είναι σαφής. Είναι όμως ηθικό να αποκλείεις την πρόσβαση των πολιτών-επισκεπτών-πιστών σε έναν «παράδεισο»;

Για την ιστορία… οι Αλκυονίδες Νήσοι ή Καλά Νησιά είναι συστάδα νησιών της Αλκυονίδας θάλασσας, στα βορειοανατολικά του Κορινθιακού κόλπου. Αποτελείται από τα νησιά Ζωοδόχος Πηγή, Δασκαλειό, Γλαρονήσι, Πρασονήσι και Πλατεία.

Κύκλοι της Μητρόπολης, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφεραν ότι οι καταγγελίες είναι αναληθείς και τις αποδίδουν σε συμφέροντα, όπως του συνιδιοκτήτη της νησίδας, αλλά και εγχώριων Μ.Μ.Ε.. Αν και απέφυγαν να απαντήσουν στην ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Σεβασμιότατου, επεσήμαναν ότι η οικία θα φιλοξενεί τον μητροπολίτη για λίγες ημέρες τον χρόνο, λόγω του φόρτου εργασίας. Μάλιστα ανέφεραν ότι επρόκειτο για ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, το οποίο κρίθηκε απαραίτητο να ανακατασκευαστεί.

Ας ελπίσουμε οι φόβοι των ντόπιων να μην επαληθευτούν και η εκκλησία να ανοίξει τις πύλες του ανακαινισμένου μοναστηριού για όλους τους επισκέπτες.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook