Τι είναι μαύρο και σε ακολουθεί παντού, ρωτά ο κρύος της παρέας, κι επειδή οι λοιποί σιωπούμε απαντά μόνος του : ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥ ΤΟ ΧΑΛΙ, φωνάζει και περιμένει να γελάσουμε. Κι όλοι αγέλαστοι, θλιμμένοι, κοιτάξαμε πίσω να το δούμε….

Ο σχολιασμός της καθημερινότητας γίνεται ολοένα και δυσκολότερος, πως μπορώ να κάνω χιούμορ (όπως έχω την συνήθεια να κάνω και στις μαύρες στιγμές της ζωής μου) όταν άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα σχεδόν σε κάποιο μέρος της χώρας για οικονομικούς λόγους. Αναζητώ τους λόγους της κρίσης, τους λόγους που όλοι κυκλοφορούμε στους δρόμους σαν να μας έχουν ρίξει μπάτσες κι από τα δυο μάγουλα.

Όλοι είναι ανήσυχοι. Επειδή δεν έχουν λεφτά να βάλουν βενζίνη (στο 2,000 χιλιάδων κυβικών τζιπ τους), επειδή δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς του (1.5000 τετραγωνικών) σπίτι τους. Οι ιδιώτες γιατροί βλέπουν τα σαλονάκια των ιατρείων τους να μένουν χωρίς κόσμο, οι των νοσοκομείων χαμηλώνουν τις ταρίφες, κι έτσι μόνο 20 ευρώ παίρνει γιατρός, για να επιτελέσει σύντομη ιατρική πράξη σε νοσοκομείο της περιφέρειας… Οι βουλευτές εξηγούν πως ο λαός πρέπει να κάνει θυσίες, οι ίδιοι βέβαια έχουν ανάγκες και δεν μπορούν δίχως τα τζάμπα αεροπορικά εισιτήρια (που εμείς πληρώνουμε), τις δωρεάν επικοινωνίες ( ΟΤΕ, κινητά, διαδίκτυο- που εμείς πληρώνουμε)…Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αποφάσισαν πως θα εξοντώσουν τους μικρομεσαίους για να «υπερασπίσουν» τα δίκαια των μισθών τους…Τελικά όλα κινούνται γύρω από το χρήμα!

Όλοι ανησυχούν γιατί λιγόστεψαν τα λεφτά. Κανένας δεν ανησυχεί που λιγό-στεψε η αξιοπρέπεια. Το ήθος. Η συμπαράσταση στον συνάνθρωπο. Η αγάπη για το τόπο που μεγαλώνει. Για το σχολείο που τον μορφώνει…. Στις 17 Ιανουαρίου στις Καλύβες κάποιοι ισοπέδωσαν τις εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου. Τη περα-σμένη εβδομάδα άκουσα ότι κάποιοι «άγνωστοι» δράστες μπήκαν σε παιδικό σταθμό του Ρεθύμνου και τον διέλυσαν (http://www.neatv.gr/index.php?option=com_ content&id=20194:2011-02-12-07-19-30&Itemid=8). Προσέξτε δεν έκλεψαν απλά τον υπολογιστή και τα ελάχιστα χρήματα που υπήρχαν! Έσπασαν τα πάντα και για να μην αφήσουν αποτυπώματα άνοιξαν τους πυροσβεστήρες και με τον αφρό ολοκλή-ρωσαν το έργο τους. Δεν άνοιξε ούτε μύτη! Και στις δυο περιπτώσεις κανείς σύλλογος εκπαιδευτικών, καμιά ΕΛΜΕ ή όπως αλλιώς λένε τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών δεν οργάνωσε πορεία. Κανείς σύλλογος φοιτητών δεν ευαισθητοποιή-θηκε, οι (όντως φρικτές) ταλαιπωρίες των άμοιρων δίχως χαρτιά μεταναστών ενεργο-ποιεί αρκετές δυνάμεις της κοινωνίας. Οι συχνές καταστροφές σχολείων δεν ενερ-γοποιούν πλέον κανέναν….

Φτάσαμε στο σημείο που δεν υπολογίζουμε τον συνάνθρωπό μας. Η ύπαιθρος την στιγμή που γράφω τις γραμμές αυτές βράζει κυριολεκτικά. Ζώα δηλητηριάζονται (https://flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=4755&cid=299), ή σφαγιάζονται την ώρα που βρλισκονται στο μαντρί. Πριν από κάθε γάμο ή βάφτιση σε συγκεκριμένες κτηνοτροφικές περιοχές εξαφανίζονται αιγοπρόβατα (για να μαγειρευτούν και να πιούν οι νεόνυμφοι στην υγεία των κοροΐδων). Όποιος δεν πρόλαβε να περιφράξει το χω-ράφι του και έχει μπει μέσα βοσκός, αν αποφασίσει να κάνει το παραμικρό (ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ) ή θα του κάψουν το αυτοκίνητο, ή θα του βάλουν μια μικρή προειδοποιητική βόμβα στην αποθήκη του. Σκηνές από λιόφυτα όπου σε ένα βράδυ έγινε κορμοτομή σε όλα τα δέντρα παίζουν συχνά στα κανάλια της Κρήτης. Κανείς δεν μιλάει, όπως και στην Άγρια Δύση, κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής. Η ηθική είναι απλά μια λέξη, η ουσία της χάθηκε μαζί με το κουτσουρεμένο εισόδημά μας.

Ανάστατοι ήταν πρόσφατα όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα! «Η κυβέρνηση, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές λόγω της καλλικρατικής α-νακατωσούρας δεν ασχολούνται με την τουριστική προβολή της χώρας, θα χάσουμε τη σαιζόν» φωνασκούσαν έξαλλοι. Δεν βγήκε κανείς εκλεγμένος (γιατί άμα λες την αλήθεια δεν σε ψηφίζουν) να τους πει…Ότι αυτοί οι ίδιοι συντελούν στην αύξηση του ελληνικού ελλείμματος εισαγωγών αφού δεν χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα στις επιχειρήσεις τους, αλλά προσφέρουν πορτοκαλάδα από το Μεξικό, βούτυρο από την Ουγγαρία, γιαούρτι από την Τουρκία, φρυγανιές από την Ολλανδία, τσάι από τη Κίνα, και τυριά από όλο τον κόσμο αλλά όχι ελληνικά! Κι ότι δεν χρειάζεται διαφήμιση αλλά ήθος στη διαχείριση των τουριστών. Πρόσφατα ανακάλυψα (είμαι καθυ-στερημένη σε κάποια θέματα αλήθεια είναι…) ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής που ζω βάζουν πελάτες του ξενοδοχείου τους σε υπόγεια δωμάτια, συνήθως γύρω από την πισίνα! Κάτι που απαγορεύεται δια ροπάλου, αφού οι πελάτες δεν κοι-μούνται καθόλου από το θόρυβο, και επιστρέφουν δυσαρεστημένοι στο τόπο τους! Είναι προφανές ότι τα παράνομα δωμάτια έχουν προσέξει όλα τα σχετικά κλιμάκια ελέγχων του ΕΟΤ, σε όλα τα ξενοδοχεία… και κανείς ποτέ δεν έχει τιμωρηθεί. Φταί-ει η κυβέρνηση που δεν κάνει διαφήμιση, ή που κάποιοι αντιμετωπίζουν οπορ-τουνιστικά τους τουρίστες;

ΥΓ. Θα έγραφα κάτι αστείο για το τέλος αλλά η ειδησεογραφία με πρόλαβε με το κα-λύτερο ανέκδοτο που έχω ακούσει ποτέ! Επί ένα χρόνο όλα τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. ζή-ταγαν από τους εκπροσώπους της Τρόικας να μιλήσουν δημόσια για τα θέματα της οικονομίας. Ασκήθηκε πίεση από τη κυβέρνηση, γιατί οι τρεις έχουν μάθει να δου-λεύουν κι όχι να κάνουν παιχνίδια επικοινωνίας, και τελικά δέχτηκαν και έδωσαν συ-νέντευξη τύπου. Την άλλη μέρα, όσο από τη Βουλή πέρναγαν σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη ζωή μας, τα παπαγαλάκια άρχισαν να φωνάζουν: «Με ποιο δικαίωμα μιλάνε; Με ποιο δικαίωμα θα μας πούμε τι θα κάνουμε; Ρίγη αγανάκτησης από ξεχασμένους (από τον Παπανδρέου) παλαιοκομματικούς που οργίλα έκραζαν: πάει η εθνική μας κυριαρχία τη χάσαμε με αυτή τη Τρόικα… Γιατί αλήθεια κανείς δεν κλαίει την εθνική μας αξιοπρέπεια;

Για την αντιγραφή
Μάγια Ε. Σπανουδάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook