Ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, ο Μιχαήλ Πρόχοροφ, ετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας κατά τις εκλογές του επόμενου Μαρτίου για να προσπαθήσει, αν τα καταφέρει, να στερήσει από τον Βλάντιμιρ Πούτιν τη δυνατότητα να επιστρέψει στην προεδρία με άλλη μία νίκη-περίπατο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοίνωσε τις προθέσεις του, ο Πρόχοροφ απέφυγε να επικρίνει τις ενέργειες του πρωθυπουργού ή του προέδρου Μεντβέντεφ αλλά απέφυγε και να ταυτιστεί πλήρως και με τα αντιπρωθυπουργικά αισθήματα των διαδηλωτών που βγήκαν το Σάββατο στο δρόμο.

Επισήμανε πάντως ότι «η κοινωνία ξυπνά» και ότι «οι Αρχές που δεν θα ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία πρέπει να φύγουν». Όπως είπε, ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη της μεσαίας τάξης.

Για να κατέβει στις εκλογές πρέπει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια υπογραφές, κάτι που θα είναι καθοριστικής σημασίας δοκιμασία ενόψει των εκλογών.

Εργένης και μπον βιβέρ, ο Πρόχοροφ έχει περιουσία που εκτιμάται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια την οποία απέκτησε στη χαώδη μετασοβιετική περίοδο με επενδύσεις στον τραπεζικό και μεταλλευτικό τομέα. Από το 2010 είναι ιδιοκτήτης της ομάδας των New Jersey Nets.

Τη Δευτέρα την πρόθεσή του να σχηματίσει φιλελεύθερο κόμμα εξέφρασε και ο Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί πολλά χρόνια συνεργάτης των προέδρων Πούτιν και Μεντβέντεφ. Η χώρα το χρειάζεται και είμαι έτοιμος να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε σε συνέντευξη.

Ο Κούντριν πιστώνεται με τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών όλη την προηγούμενη δεκαετία της ανόδου που επέτρεψε άλλωστε να περάσει η Ρωσία σχετικά ανώδυνα την μεγάλη οικονομική κρίση.

Οι κινήσεις του Πρόχοροφ και του Κούντριν έρχονται την επαύριο των κινητοποιήσεων λόγω του νοθευμένου –όπως υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές– εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής.

Η εύκολη αλλά τελικά όχι όσο ευρεία όσο άλλοτε νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας» έβγαλε στο δρόμο χιλιάδες διαδηλωτές και απαντήθηκε με αθρόες συλλήψεις και κατηγορίες για ξένη υποκίνηση.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ υποσχέθηκε πάντως να διερευνηθεί το αν υπήρξαν παρατυπίες αν και επισήμως ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού προκατέλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας, λέγοντας ότι θα αποδειχτεί ότι η αλλοίωση ήταν μικρή για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook