Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην παγκόσμια σύνοδο πετρελαίου που έλαβε χώρα στη Ντόχα του Κατάρ ήταν η ψηφιακή ασφάλεια. Όπως φαίνεται, οι κυβερνο-επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι σε έξαρση αυτό τον καιρό.

Σύμφωνα με το Reuters, κορυφαίο στέλεχος της BP δήλωσε ότι σημειώνονται όλο και περισσότερες στοχευμένες επιθέσεις στην ψηφιακή υποδομή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πετρελαίου. \”Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν κάποιος τρίτος καταφέρει να πάρει τον έλεγχο των βαλβίδων σε μια πετρελαιοπηγή. Κινδυνεύουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές\”, είπε ο Ludolf Luehmann, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι υπολογιστές ελέγχουν πλέον το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής και διανομής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, συνεπώς ο κίνδυνος των κυβερνο-επιθέσεων είναι πλέον πολύ υψηλός. Η πρόσφατη δράση του Stuxnet worm, αλλά και η ανακάλυψη του Duqu worm που φέρεται να συλλέγει στοιχεία για μελλοντικές επιθέσεις έχουν θέσει την αγορά πετρελαίου σε κατάσταση συναγερμού.

Μπορεί η βιομηχανική κατασκοπία και ο κυβερνο-πόλεμος να μην επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο σύνθετα. Η εξάρτηση του πλανήτη από το πετρέλαιο παραμένει υψηλή, οπότε οι αναταραχές στην ευαίσθητη αυτή αγορά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή όλων μας. Οι ανωμαλίες οδηγούν αυτόματα σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών κι αυτό μας αφορά όλους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook