Με δυναμικό τρόπο θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χριστουγεννιάτικη αγορά τα Κρητικά Μητάτα, η πρωτοπόρα κοινοπραξία κτηνοτρόφων από την Κρήτη, οι οποίοι διαθέτουν ντόπια πιστοποιημένα σφάγια με ειδική σφραγίδα που επιτρέπει την ιχνηλασιμότητά τους.  Για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η κοινοπραξία προχώρησε σε συμφωνία με 20 κρεοπωλεία του ηρακλείου για την διάθεση των προϊόντων της σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

«Δίνουμε μάχη για την παροχή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας στον καταναλωτή», λέει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος των Κρητικών Μητάτων Μανώλης Τιτομιχελάκης. «Η συμφωνία με τα κρεοπωλεία του Ηρακλείου είναι προς το εγγυάται τη διάθεση ντόπιων και πιστοποιημένων κρεάτων στην αγορά για την περίοδο των εορτών αλλά και μετά καθώς δίνουμε βάση στη συνεχή μας παρουσία στην αγορά και όχι μόνο με μία μεγάλη μαζική παρτίδα κατά τις γιορτινές μέρες. Είναι προς τιμήν των κρεοπωλών που συνεργάζονται μαζί μας ότι αποφάσισαν να απορροφήσουν τη διαφορά στη χονδρική τιμή ώστε να υπάρχει δίκαιη απόδοση και στους ντόπιους παραγωγούς», λέει ο κ. Τιτομιχελάκης.

Σήμανση τεσσάρων σημείων

Οι παραγωγοί της κοινοπραξίας έλαβαν υπόψη τους τις συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση και φέτος για πρώτη φορά προχωρούν στη σήμανση των σφαγίων αντί για ένα σε τέσσερα σημεία. «Ξέρουμε πως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα ολόκληρο αρνί και έτσι αποφασίσαμε η σήμανση πιστοποίησης να είναι και στα τέσσερα άκρα των ζώων, ώστε ακόμα και αυτοί που θα αγοράσουν μικρότερη ποσότητα να είναι βέβαιοι για την προέλευση του κρέατος που θα βάλουν στο τραπέζι τους», λέει στο Flashnews.gr ο κ. Τιτομιχελάκης.

Όλα τα σφάγια που διατίθενται στην αγορά από τα «Κρητικά Μιτάτα», φέρουν στα τέσσερα άκρα ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα δυο όψεων και μιας χρήσης. Στη μια πλευρά βρίσκεται ο λογότυπος της Ομάδας Παραγωγών και στην άλλη ο κωδικός της κτηνοτροφικής μονάδας απ’ όπου προέρχεται το σφάγιο. Μέσα στο γενικότερο κλίμα των «ελληνοποιήσεων» αρνιών η επιλογή αυτή αποτέλεσε κίνηση – ματ για την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και την εγγύηση προς τους καταναλωτές ότι το κρέας που αγοράζουν είναι από την Κρήτη.

Αυξήθηκαν οι παραγωγοί – μέλη

Η πρώτη παρουσία της κοινοπραξίας έγινε το περασμένο Πάσχα με τη διάθεση 3.500 αρνιών και κατσικιών απευθείας στη λιανική αγορά χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων και χονδρεμπόρων πετυχαίνοντας δικαιότερες τιμές για τους παραγωγούς. Πλέον οι παραγωγοί – μέλη του  συνεταιρισμού έχουν αυξηθεί και από 85 που ήταν αρχικά έχουν φτάσει τους 110.

Τα μέλη του συνεταιρισμού πηγαίνουν πλέον μόνοι τους τα ζώα στα σφαγεία και τα πωλούν απευθείας στην αγορά με δική τους ετικέτα η οποία εγγυάται και την πιστοποίηση προέλευσης των κρεάτων τους. Η πρώτη σφαγή για την περίοδο των Χριστουγέννων θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και ο κατάλογος των κρεοπωλείων του ηρακλείου που θα διακινούν τα προϊόντα με την σήμανση «Κρητικά Μιτάτα».

 

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook