Κατεβάζουν ρολά αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται, για τις καθυστερήσεις  των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Με δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φαρμακείων στα Χανιά κ. Τάσος Βάμβουκας λέει πως  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί έχουν πολλαπλασιαστεί με τη δημιουργία του νέου ασφαλιστικού οργανισμού. \” Ενώ έχουμε τη δέσμευση οτι θα εξοφλούνται τα τιμολόγια εντός 45 ημερών , για τις πρώτες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν με την αρχή του νέου χρόνου το αρμόδιο υπουργείο δεν μας λέει ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο.\”

Αν ο νέος ασφαλιστικός φορέας δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του σημειώνει ο κ. Βάμβουκας πολλά φαρμακεία θα αναγκαστούν να κλείσουν, ενώ θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο χονδρεμπόριο.

Ζήτημα βάζουν οι φαρμακοποιοί και σε οτι αφορά τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για τα φαρμακεία, καθώς γίνεται αναφορά  στο μνημόνιο για τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων, καθώς και για τη δομή και λειτουργία τους όπως και για το ωράριο.

Σχετκά με το αν φαρμακεία στα Χανιά έχουν κλείσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Βάμβουκας τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν όμως όπως σημειώνει \” φαρμακεία που αύτη τη στιγμή δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και κρατιούνται με τα δόντια. Αυτό όμως δεν θα συμβαίνει για πολύ και κάποια στιγμή τα φαρμακεία αυτά θα σταματήσουν να έχουν κανονική ροή φαρμάκων.\”

Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, αναφέρει πως «σε συνδυασμό με την απαίτηση της βιομηχανίας και των φαρμακευτικών εταιρειών να εξοφλούνται από τα φαρμακεία τοις μετρητοίς ή με ελάχιστη πίστωση, οδηγεί τα φαρμακεία σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ πιο σοβαρή παρενέργεια αυτού του φαινομένου αποτελεί η αδυναμία των φαρμακείων να καλύψουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, αφού δεν έχουν χρήματα πλέον να εξοφλούν τους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις σε φάρμακα και συνακόλουθα κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι φαρμακοποιοί από 1ης Ιανουαρίου έχουν αποφασίσει να διακόψουν την πίστωση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η αναστολή της πίστωσης ενδέχεται να γίνει και νωρίτερα, αφού «η διαμορφωθείσα κατάσταση στον κλάδο οδηγεί τους επαγγελματίες στο να συνθλίβονται ανάμεσα στη διακοπή πιστώσεων από τους προμηθευτές και τη μη καταβολή των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook