Στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Κρήτης, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και διαχείρισης προϊόντων στην Κρήτη ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Λαική Συσπείρωση" κ.Γιώργος Νταγκουνάκης είπε τα εξής :

 «Παρά την προσπάθεια που γίνεται από την εισηγητική έκθεση και το εισηγητικό σημείωμα της αρμόδιας αν/χη Κ Βρέτζου να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής (ίδια σε όλη τη χώρα),δεν μπορείτε πλέον να κρύψετε αυτό που και ο τελευταίος μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος ζει και γνωρίζει από πρώτο χέρι. Δηλαδή τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ανεξάρτητα από την ονομασία που αυτή κάθε φορά έπαιρνε είτε «Ατζέντα 2000», είτε ΚΑΠ σε συνδυασμό με τις συμφωνίες στον ΠΟΕ για τα αγροτικά προϊόντα.

Αυτή την πολιτική συναποφάσιζαν, συνυπέγραφαν και εφάρμοζαν σε εναλλαγή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βεβαίως, έχοντας την αμέριστη στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου που εκπροσωπούνται σήμερα και στο ΠΣ καθώς και με τη στήριξη των αγροτοπατέρων, κυβερνητικών συνδικαλιστών των τοπικών ΟΑΣ των ΕΓΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ.

Δεν μπορείτε να κρύψετε τις καταστροφικές συνέπειες που είχε και στην αγροτική οικονομία της χώρας και στη διατροφή του ελληνικού λαού η κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής και της πλήρους και ανεξέλεγκτης εισαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Βεβαίως έτσι λειτουργεί ο θεός που εσείς πιστεύετε. Ο θεός της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Αυτός δηλαδή που και σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο σας προβάλει.

Όλα αυτά το στρατηγικό σας σχέδιο τα προσπερνά όπως και πολλά άλλα.

Τα περνάει στα μαλακά εκτιμώντας απλά ότι «είναι παραμελημένος ο πρωτογενής τομέας». Κουβέντα δε λέτε για τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Κες και Κοι συν/φοι της πλειοψηφίας και όχι μόνο.

Στο στρατηγικό σχέδιο που φέρατε ξεκαθαρίζετε ότι:

Εφαρμόζετε κατά γράμμα τα όσα προβλέπει η ΚΑΠ και η προβλεπόμενη αναθεώρησή της για την περίοδο 2014-2020. Δηλαδή:
• Μείωση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα
• Μείωση με προοπτική κατάργησης της επιδότησης
• Μείωση των κονδυλίων του 1ου πυλώνα, δηλαδή αυτών που άμεσα αφορούν την παραγωγή και ενίσχυση του 2ου πυλώνα. Δηλαδή άλλων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο.

Υλοποιείτε το στρατηγικό στόχο της ΚΑΠ που είναι ένας και μοναδικός: να περάσει και στον πρωτογενή τομέα πλήρως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή άμεσα και βίαια σε λίγα χέρια για παραγωγή προιόντων και πρώτης ύλης με χαμηλό κόστος παραγωγής, όχι για το λαό και τις διατροφικές του ανάγκες αλλά για τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού μεταποιητικού κεφαλαίου και ξενοδοχειακού – τουριστικού, εξού και η διασύνδεση που διατυμπανίζετε.

Αυτά εννοείτε όταν μιλάτε για επιχειρηματική γεωργία, για επιχειρηματικό πνεύμα στον πρωτογενή τομέα, για νέες συνθήκες που πρέπει να παρθούν υπόψη.

Το στρατηγικό σας σχέδιο που στην επεξεργασία του στρατεύτηκαν, δυστυχώς, μαζί σας και μια σειρά επιστήμονες της περιοχής έχει σαφή στρατηγικό στόχο:

Το βίαιο ξερίζωμα και την καταστροφή των μμ αγροτοκτηνοτρόφων.Τολμάτε, μάλιστα, να ζητήσετε την καθολική συναίνεση για την επίτευξη αυτού του εγκληματικού σας στόχου. ΟΧΙ κύριοι, εμείς όχι μόνο συνένοχοι στο έγκλημα δε θα γίνουμε αλλά θα συνεχίσετε να μας βρίσκετε απέναντί σας.

Θα καταψηφίσουμε το «στρατηγικό σχέδιό» σας και ταυτόχρονα θα είμαστε μαζί και μπροστάρηδες στον αγώνα του ταξικού αγροτικού κινήματος για την ανατροπή του. Θα είμαστε σταθερά δίπλα στο μμ αγροτοκτηνοτρόφο της περιοχής στον αγώνα επιβίωσης που καθημερινά δίνει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ορισμένες επιβεβαιωμένες από τη ζωή αλήθειες που σκόπιμα αποκρύπτετε και ξαναπροσπαθείτε να παραπλανήσετε το λαό και τους αγρότες για τους πραγματικούς στρατηγικούς σας στόχους.
Φέτος έκλεισαν 30 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ τότε, ΕΕ σήμερα και 30 χρόνια ΚΑΠ. Όλοι εσείς υποσχόσασταν στους μμ αγρότες αγορά 300 εκ. για τα προϊόντα τους, ότι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αντί αυτών έχουμε αγορά 10 εκ. Ελλήνων για τα δικά τους προϊόντα. Δεν έμειναν ούτε ξύλινα κουτάλια.

Κύριοι έχετε πολλά ανεξόφλητα γραμμάτια προς την αγροτιά μας για τα ψέματα που της αραδιάζετε.

Στα 30 χρόνια, λοιπόν, ένταξης:
• Πάνω από 213.000 αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας εγκατέλειψαν την αγροτική παραγωγή.
• Πάνω από 800.000 υπολογίζονται οι ξεριζωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι.
• Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε πάνω από 20% από το 2000 έως το 2008 (προ κρίσης).
• Με τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας περιορίστηκαν και μειώθηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Κρήτης. Σε αρκετά προϊόντα , από εξαγωγική χώρα γίναμε εισαγωγική. Φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε ακόμα και λάδι στην Κρήτη (1500 τόνους το 2011).
• Το 1980 είχαμε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων (συνάλλαγμα) σήμερα είναι αρνητικό και φτάνει το ύψος των 3,8 δις.
• Έχει νομιμοποιηθεί η νοθεία στο λάδι με τον κανονισμό της ΕΕ που συνυπόγραψε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 με σύμφωνη γνώμη της ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ και τοπικοί ΟΑΣ.
• Το ποσοστό συμβολής στο περιφερειακό ΑΕΠ Κρήτης του πρωτογενή τομέα. Από 21,4% το 1995 μειώθηκε σε μόλις 5% σήμερα.
• Πάνω από 1 εκ. στρέμματα μη αρδευόμενης γεωργικής γης εγκαταλείφθηκε στην περιοχή μας. Δεν καλλιεργείται πια.
• Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπελιών ξεριζώθηκαν, η παραγωγή κρασιού και σουλτανίνας μειώθηκε κατακόρυφα.
• Τα εσπεριδοειδή σαπίζουν στα δέντρα, δεν τα έσωσαν ούτε οι ΟΠ ούτε η κατοχύρωση ΠΟΠ που διατυμπανίζετε στο στρατηγικό σας σχέδιο.
• Η κτηνοτροφία οδηγείται στην καταστροφή λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και χαμηλών τιμών στον παραγωγό. Από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ η αυτάρκειά της μειώθηκε δραστικά σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα στα πουλερικά από 100,4% σε 75%, στο χοιρινό κρέας από 84% σε μόλις 35%, στο βοδινό κρέας από 66% στο 25%, στο αιγοπρόβειο που μας ενδιαφέρει και άμεσα από 92% στο 70%.
• Στα πρώιμα κηπευτικά φέτος έχουμε μείωση από 20%-40% των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
• Το λάδι, εκτός από τη νοθεία, έχει τιμή παραγωγού που δεν καλύπτει το κόστος. Πέρυσι, αρκετοί ελαιώνες έγιναν καυσόξυλα (είχαν καλύτερη τιμή). Δεν το έσωσε ούτε ο ΣΕΔΥΚ.
• Τεράστιο άνοιγμα ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή. Λάδι 1-3 + 4, Πορτοκάλι 1: 10, Στάρι – ψωμί 1 : 9, Αιγοπρόβειο γάλα πάνω 400%.
• Μπήκε ταφόπλακα στις ΑΣΟ και ΕΓΣ.
• Χάθηκαν πάνω από 1000 θέσεις εργασίας απ’ αυτά και έρχονται και άλλες με το νέο νόμο.
Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Τα μέτρα και οι άξονες που προτείνετε στο στρατηγικό σας σχέδιο δεν είναι καινούριες ανακαλύψεις. Υπήρξαν και στο παρελθόν πολλά από αυτά και επιτάχυναν την καταστροφή των μμ αγ/φων και παραδοσιακών καλλιεργειών.
Ούτε το ΠΟΠ λάδι Κολυμβαρίου,
Ούτε το ΠΟΠ πορτοκάλι του Μάλεμε
Ούτε το ΠΟΠ των Πεζών έσωσε το προϊόν και τους καλλιεργητές, τους συνεταιρισμούς και ΕΓΣ.
Ούτε το Γραφείο Διασύνδεσης με την ΕΕ που είχε ο κ. Αρναουτάκης στις Αρχάνες έσωσε τους αμπελοκαλλιεργητές και το συνεταιρισμό πρότυπο της περιοχής που βάζει λουκέτο.
Το καλάθι σας λοιπόν είναι τρύπιο, δεν μπορεί να κρατήσει κανένα προϊόν προς όφελος του μμ αγρ/φων και του λαού της Κρήτης.

Μιλάτε :

• Για έρευνα - εκπαίδευση και δε λέτε κουβέντα για ΙΥ Ελιάς
• Για γαστρονομικό τουρισμό και κρητική κουζίνα και ταυτόχρονα αναγνωρίζετε ότι αυτό αφορά τουρισμό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος. Δηλαδή μεγαλοξενοδόχους και μεγιστάνες του πλούτου.
• Για παρατηρητήριο τιμών και ταυτόχρονα έχετε θεό την ελεύθερη αγορά. Ποιον νομίζετε ότι θα κοροϊδέψετε.
Τέλος σε ότι αφορά την πρότασή σας για συγκρότηση Αγροτικής Σύμπραξης Περιφέρειας, δεν ανακαλύψατε το αβγό του Κολόμβου . Υλοποιείτε το νόμο της Κυβέρνησης για τις ΑΣΟ, του οποίου την κατάργηση ζητά το συνεπές αγροτικό κίνημα και η ΠΑΣΥ.

Αποδείχνετε για ακόμα μια φορά το ρόλο της Περιφερειακής κρατικής διοίκησης στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών.
Εμείς καταψηφίζουμε την πρόταση σας. Βάζετε το λύκο και τα πρόβατα στο ίδιο μαντρί. Ο στόχος της συγκρότησης της ΑΕΣ είναι ένας. Να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγαλοκαλλιεργητών, εμπόρων και επιχειρηματιών της περιοχής.
Κύριοι, και στο ζήτημα της αγροτικής οικονομίας συγκρούονται δυο αντιλήψεις-ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

• Ο δρόμος που υπηρετεί το κεφάλαιο - ο δικός σας δρόμος
• Και ο δρόμος που υπηρετεί το λαό. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που εμείς προτείνουμε με λαϊκή οικονομία και εξουσία.
Στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, η αγροτική ανάπτυξη θα σχεδιάζεται κεντρικά. Θα στοχεύει:
Στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού, των αναγκών της μεταποιητικής βιομηχανίας και του εξωτερικού εμπορίου.
o Στην αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας , συνδυάζοντας τη φυτική με τη ζωική παραγωγή , με έμφαση στη ζωική .
o Στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας θα κοινωνικοποιηθεί η γη και οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
o Θα συγκροτηθούν αγροτικοί και κτηνοτροφικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί , αντιμετωπίζοντας έτσι και το διαρθρωτικό πρόβλημα .Με κοινές καλλιέργειες , εκτροφές ζώων , υποδομές , προμήθεια αγροεφοδίων κτλ.
o Θα κοινωνικοποιηθούν οι βιομηχανίες παραγωγής αγροεφοδίων και μηχανημάτων.
o Θα αναπτυχθεί το κρατικό εμπόριο
o Θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές στην ύπαιθρο (αρδευτικά , οδικό δίκτυο , λιμνοδεξαμενές κτλ.)
o Θα παρθούν μέτρα ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών του αγροτικού πληθυσμού για δημόσια και δωρεάν υγεία , παιδεία , πρόνοια ,αθλητισμό , πολιτισμό κτλ.
Ο δρόμος που εμείς προτείνουμε , προϋποθέτει να αλλάξει τάξη στην εξουσία , αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το Ευρώ , μονομερή διαγραφή του χρέους
Ταυτόχρονα στηρίζουμε τον αγώνα που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας ενάντια στην ΚΑΠ .

Στηρίζουμε τον αγώνα τους για
• Κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και στον ΕΛΓΑ
• Για να απαλλαγούν από κάθε φόρο οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις , να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το 5ευρο χαράτσι στα νοσοκομεία και στα ΚΥ
• Για εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά , κτηνοτροφικά προϊόντα
• Για μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής ,όπως για παράδειγμα κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια , αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση , επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στον παραγωγό κτλ.
• Για κατάργηση του νόμου για τον ΕΛΓΑ , για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό με πλήρη ασφάλιση παραγωγής και κεφαλαίο στο 100% της ζημιάς
• Για μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων , τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις.
• Για άμεση χρηματοδότηση από την ΑΤΕ με άτοκα δάνεια , με τριετή περίοδο χάριτος ,που έχουν άμεση ανάγκη ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι και οι καλλιεργητές πρώιμων κηπευτικών .
Καθώς και μια σειρά άλλα αιτήματα που ο χρόνος δε μας επιτρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά .

Το στρατηγικό σας σχέδιο βρίσκεται σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι και θα το καταψηφίσουμε» .