Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Ναύσταθμο Κρήτης και σε άλλες στρατιωτικές μονάδες του νησιού, σε εφαρμογή του προγράμματος «Πράσινα Στρατόπεδα», προτείνει ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην ερώτησή του ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εθνικής Άμυνας, τον Σεπτέμβριο του 2010, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα καινοτόμα προσπάθεια στην κατεύθυνση της μετατροπής των στρατοπέδων σε πρότυπες εγκαταστάσεις αειφόρου ανάπτυξης (“Πράσινα Στρατόπεδα”), οι οποίες θα εξοικονομούν ενέργεια, θα μειώνουν τις εκπομπές αερίων και θα επιτρέπουν την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Όπως σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής, «με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά η προσπάθεια περιορισμού του κόστους λειτουργίας των στρατοπέδων, στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μόνο για την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ δαπανούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στρατόπεδα στο Αγρίνιο, στον Αυλώνα και στο αεροδρόμιο Λάρισας.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Δαμιανάκης, με ερώτησή του στη Βουλή (αρ. 6.279/16-11-2010), έχει προτείνει να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, ο Ναύσταθμος και το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στην υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων στους τομείς ευθύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά το Ναύσταθμο, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη προτείνει την ένταξή του στο πρόγραμμα «πράσινα στρατόπεδα».