Το ενδεχόμενο μερικής κρατικοποίησης τραπεζών που έχουν πληγεί από την κρίση φέρεται να μελετά η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ιδιαίτερα μετά τα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για αυστηρότερες δημοσιονομικές πρακτικές αλλά και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests.

Οι μετοχές των πορτογαλικών τραπεζών ήδη διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά και ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν χάσει από τις αρχές του έτους 6,3 δισ. ευρώ ή 68% της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ το επιτόκιο στο 10ετές κρατικό ομόλογο έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 13%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μελετά το ενδεχόμενο μερικής κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, παράλληλα με την πώληση ενεργητικών, υπό την ασφυκτική πίεση που ασκεί η ευρωπαϊκή συμφωνία διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να χρειαστεί οι τράπεζες να λάβουν κεφάλαια από τα 12 δισ. ευρώ του ταμείου διασώσεων που προορίζονται για επανακεφαλαιοποιήσεις, που σημαίνει μια μερική εθνικοποίηση των ιδρυμάτων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook