Να καταψύχουν ωοθηκικό ιστό στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου και να το αποψύχουν όταν πλέον οι γιατροί δώσουν το «πράσινο φως» για την γονιμότητα: πρόκειται για μια ελπιδοφόρα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που απευθύνεται σε γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από καρκίνο, αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ελπίδα της μητρότητας.

Ήδη πέντε γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου έχουν προβεί σε κατάψυξη ωοθηκικού ιστού στην χώρα μας, πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους.

Το επόμενο βήμα, μετά το πέρας της θεραπείας τους, σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες είναι να μεταμοσχευτεί ο «φυλαγμένος» ιστός στις ωοθήκες τους έτσι ώστε να επιτευχθεί η ορμονική αποκατάσταση των γυναικών.

Μάλιστα, πρόσφατα μία γυναίκα στην χώρα μας η οποία νοσεί από καρκίνο και θα υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας, επέλεξε την κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, καθώς όμως η ίδια δεν θα μπορεί να γονιμοποιήσει στο μέλλον ζήτησε από την αδερφή της – η οποία σημειωτέων είναι ιστοσυμβατή – να κυοφορήσει το μωρό της.

Όπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, η μέθοδος «έχει αρχίσει δειλά να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 10 μωρά μετά από την κρυοσυντήρηση και την μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η μέθοδος αυτή απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, δεδομένου δε ότι η κρυσυντήρηση ωραρίων (διαδεδομένη μέθοδος που δίνει επίσης παράταση στην μητρότητα) δεν ενδείκνυται για τις μέλλουσες μητέρες εξ’ αιτίας του ιατρικού προφίλ τους.

«Οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο βιάζονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία η ακτινοθεραπεία συνεπώς η κρυσυντήρηση ωαρίου, για την ολοκλήρωση της οποίας μεσολαβούν τουλάχιστον έξι εβδομάδες, ισοδυναμεί με καθυστέρηση στην ιατρική φροντίδα των ασθενών», τονίζει ο κ. Πάντος.

Και συμπληρώνει: «παράλληλα, οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο δεν πρέπει να υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον λόγο αποφυγής της κατάψυξης ωαρίων».

Έτσι, η νέα αυτή μέθοδος έρχεται να καλύψει το κενό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός, ούτε πολύς χρόνος. Το κόστος της αφαίρεσης του ωοθηκικού ιστού και της κατάψυξης τους σε υγρό άζωτο, αγγίζει τα 1.500 ευρώ, με τον κ. Πάντο να υποστηρίζει ότι το υλικό μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παραδέχονται  ότι η μέθοδος αυτή είναι σχετικά νέα και συνεπώς δεν είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της.

Γεννήθηκαν δίδυμα έντεκα χρόνια μετά

Τον περασμένο Οκτώβριο γεννήθηκαν στη χώρα μας δίδυμα έντεκα χρόνια μετά την γονιμοποίηση τους! Τα δίδυμα (αγοράκι και κοριτσάκι) είχαν γονιμοποιηθεί το 2001 σε ειδικό κέντρο στην Πάτρα. Την ίδια χρονιά το ζευγάρι απέκτησε ένα υγιές κοριτσάκι, αποφασίζοντας την κατάψυξη των υπολοίπων γονιμοποιημένων ωραρίων και την κρυοσυντήρησή τους.

Όμως, το Μάρτιο του 2011, το ζευγάρι επανήλθε στο κέντρο προκειμένου να πραγματοποιήσει την εμβρυομεταφορά των καταψυγμένων γονιμοποιημένων ωραρίων, η οποία οδήγησε στην γέννηση των διδύμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook