Έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ ή 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή που οργιάζει στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής ήρθαν την Τρίτη στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «40%-40%-20%» που, όπως είπε, σύμφωνα με «Τα Νέα», αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο.

Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμέσως επόμενη αναφορά του κ. Σπινέλλη.

«Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%».

Οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, είχαν συνέχεια.

Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Και δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση.

Έτσι, ακόμη κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, η διατύπωση του κειμένου δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο. Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και ΔΟΥ που χρειάζονται 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.

«Ίσως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπουργείου Οικονομικών», είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας από το ΣΔΟΕ ανέφερε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το 2010, ότι το Κρανίδι είναι το «Λιχτενστάιν» της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με μόνο πέντε υπαλλήλους εδρεύουν 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook