Με τις δημοπρατήσεις έργων ανάπλασης και ειδικά πεζοδρομήσεων σε δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων, θα κάνει ποδαρικό στα Χανιά το 2012.

Η αρχή θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου 2012 με την δημοπράτηση του έργου ανάπλασης των οδών Τσουδερών, Μουσούρων, Χρυσάνθου Επισκόπου, οι οποίες θα πεζοδρομηθούν πλήρως.

Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 550.000 ευρώ και καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση των πεζόδρομων που δημιουργήθηκαν παλαιότερα γύρω από την Μητρόπολη των Χανίων στο κεντρικό τμήμα της παλιάς πόλης και στην ολοκλήρωση του έργου που έγινε στους συγκεκριμένους δρόμους μέσα από πιστώσεις του Β’Κ.Π.Σ.

(Στην φωτό με πράσινο οι υπάρχοντες πεζόδρομοι και με κόκκινο οι δρόμοι Μουσούρων,Χρ.Επισκόπου και Τσουδερών).

Ανάπλαση του κεντρικού τμήματος

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2012, θα ακολουθήσει η μεγάλη δημοπρασία του έργου ανάπλασης του κεντρικού τμήματος της παλιάς πόλης των Χανίων , το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για το έργο ««Κατασκευή Σύγχρονων Δικτύων υποδομής στο Κεντρικό Τμήμα της Παλιάς Πόλης – Διαμόρφωση – Αποκατάσταση οδών» συνολικού προϋπολογισμού 1.368.000 €, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μήνες.

\"\"

Όπως είπε στο Flashnews.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων κ.Νίκος Ξυνίδης, στο πλαίσιο αυτού του έργου θα γίνει και η πεζοδρόμηση της οδού Ποτιέ.

Επιπλέον το έργο προβλέπει :

Ττην κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης μήκους 590 μ.καλύπτοντας μικρά στενά σοκάκια όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων.

Τα υπόγεια δίκτυα από σωλήνες PVC Φ125 τροφοδοτούν κρουνούς που τοποθετούνται ανά 40 περίπου μέτρα μέσω υπόγειας δεξαμενής 100 m3 (που ήδη έχει χωροθετηθεί σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες) και πιεστικών συγκροτημάτων που δίδουν πιέσεις δικτύου 7,5 atm με δύο ταυτόχρονα λειτουργούς κρουνούς.

Η δεξαμενή θα είναι διασυνδεδεμένη με το δίκτυο της Πόλης και θα διαθέτει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για τη λειτουργία τους σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ. Το πυροσβεστικό δίκτυο ενεργοποιείται αυτόματα με το άνοιγμα οποιουδήποτε κρουνού.

Παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με την αντικατάσταση τμήματος του παλαιού δικτύου και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης για τον διαχωρισμό των δικτύων ακαθάρτων και όμβριων σε τμήμα όπου το πλάτος των στενών δρόμων το επιτρέπει.

Επίσης προβλέπεται υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ, εγκατάσταση κεντρικού δικτύου οπτικών ινών, νέος δημοτικός φωτισμός με παραδοσιακά ανοξείδωτα φωτιστικά , λοιπός κοινόχρηστος εξοπλισμός καθώς και πλακόστρωση των οδών με φυσικά υλικά που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Η παλιά πόλη με το Ενετικό λιμάνι, είναι, αυτό που λέει και ο δήμαρχος. Η ατμομηχανή του δήμου. Θα πρέπει να την αναδείξουμε, να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην παλιά πόλη, έτσι ώστε να υπάρξουν οι δυνατότητες για να ενταχθεί η παλιά πόλη των Χανίων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Γι αυτό χρειάζεται κοινή προσπάθεια, του δήμου, των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των πολιτών» τόνισε ο κ.Ξυνίδης.

Να σημειωθεί πως μετά και από αυτή την δημοπρασία, αναμένεται να ακολουθήσει η δημοπρασία για το αντίστοιχο έργο που θα πραγματοποιηθεί στο Δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης των Χανίων με προυπολογισμό που φτάνει στα 2.000.000 ευρώ και το οποίο επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Δείτε εδώ την διακήρυξη της δημοπρασίας για την ανάπλαση των οδών Τσουδερών,Μουσούρων,Χρ.Επισκόπου.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook