Η έκπτωση φόρου για τη συλλογή αποδείξεων καταργήθηκε. Οι φοροκάρτες ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε την τελευταία ευκαιρία να μαζέψουμε «χαρτάκια». Όχι για να γλιτώσουμε φόρο όπως συνέβη με τη φορολογική δήλωση του 2011 αλλά για να μην πληρώσουμε περισσότερα.

Ουσιαστικά φέτος χρειαζόμαστε τις αποδείξεις για να προστατευτούμε από ένα ακόμη χαράτσι: Όποιος δεν βάλει στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς τις αποδείξεις που χρειάζονται, θα πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 10% επί του ποσού που δεν θα συγκεντρώσει.

Ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουμε έχει αλλάξει. Στη φορολογική δήλωση του 2012, θα πρέπει να εμφανίσουμε αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού μας εισοδήματος. Κανένας δεν εξαιρείται. Δηλαδή, δεν υπάρχει η απαλλαγή που υπήρχε για φέτος για όσους εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 6000 ευρώ. Ο νόμος αναφέρει με σαφήνεια: «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ».

Επιπλέον, αν τα τεκμήρια είναι υψηλότερα από το πραγματικό εισόδημα, τότε το ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου θα είναι το τεκμαρτό. Γι\’ αυτό, ο υπολογισμός με βάση τον συντελεστή του 25% θα πρέπει –για να είστε απολύτως βέβαιοι- να γίνει είτε με βάση το πραγματικό είτε με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook