Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες, που οι αγορές δεν καταφέρνουν να κινηθούν θετικά ούτε στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Αυτή την ώρα, οι αγορές δέχονται εκ νέου πιέσεις και μάλιστα δείχνουν ότι θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό και συνεχώς χειροτερεύει.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν από χθες, μετά την ανακοίνωση της Fed, που τελικά δεν θα προχωρήσει σε νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, και επιδεινώθηκαν με τις συνεχείς αναθεωρήσεις κερδών, στις οποίες προβαίνουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα και αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του IFO, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα περάσει σε ύφεση, μόνο αν η κρίση σταματήσει να επεκτείνεται και αν η Ιταλία δεν αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης. Και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί κάτι από τα δύο, αφού πριν από λίγο η Ιταλία δανείσθηκε για πέντε χρόνια με επιτόκιο 6,47%, που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Από την άλλη, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM, η κατάσταση σε όλες τις περιφερειακές χώρες επιδεινώνεται και πλέον ακόμα και η «υποδειγματική στην υλοποίηση των στόχων» Ιρλανδία φαίνεται να είναι ακυβέρνητη. Σε όλα αυτά οι αναλυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν τις δηλώσεις του κ. Knot της ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση θα συνεχίσει να υπάρχει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ισοτιμία EUR/USD κινείται κάτω από το 1,3000 και πλέον φαίνεται ότι η χρονιά θα κλείσει με μηδενικά κέρδη για το ενιαίο νόμισμα. Ισχυρές είναι οι πιέσεις και για τα commodity currencies, με την ισοτιμία AUD/USD να διαπραγματεύεται στα 0,9990 και την ισοτιμία NZD/USD στα 0,7530.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο στα $98,60, ενώ ο χρυσός αναμένεται να δοκιμάσει το κρίσιμο επίπεδο των $1620.

Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα αυξημένη, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίοδο παραδοσιακά μειώνεται η επενδυτική δραστηριότητα. Οι εξελίξεις όμως πράγματι δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στον βαθμό των προηγούμενων ετών. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική ανακοίνωση για την αμερικανική οικονομία.


protothema.gr