Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) μηνών και περιλαμβάνει την εκπόνηση χωροταξικής, γεωλογικής και περιβαλλοντικής μελέτης, ανέρχεται στα 400.330 €. Η εκπόνηση της μελέτης αποφασίστηκε από τον πρώην Δήμο Ακρωτηρίου και ο δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός ξεκίνησε στις 12/1/2009.

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της ανάθεσης της μελέτης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η εν λόγω μελέτη στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, αλλά και στη χωροθέτηση υποδοχέων τόσο για τις αυξανόμενες οικιστικές ανάγκες όσο και για τις παραγωγικές, τουριστικές, κ.α. δραστηριότητες της περιοχής».

Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ότι στο Σχέδιο θα περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, μέτρα και προτάσεις για:

-Τον καθορισμό των χρήσεων γης με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατευθεί η γεωργική γη, οι τουριστικές και οικιστικές περιοχές.

-Την πολεοδομική οργάνωση των περιοχών κατοικίας, ώστε να εξασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και οι απαραίτητες εξυπηρετήσεις των κατοίκων.

-Την ορθολογική επέκταση των οικισμών.

-Την τόνωση παραδοσιακών και αξιόλογων οικισμών. 

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε την δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου για τις προσπάθειες, που είχε καταβάλλει στον συγκεκριμένο τομέα, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Χανίων έχει μια συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας, Νικόλαος Ξυνίδης, χαρακτήρισε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο «αναπτυξιακό εργαλείο», ενώ όπως γνωστοποίησε αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο να αποτελέσει ευκαιρία πολεοδομικής ενότητας.

«Βασικός αποδέκτης του οφέλους, που θα προκύψει από την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης θα είναι όχι μόνο οι δημότες, κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου αλλά και οι κάτοικοι όλου του Δήμου μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης, ευχαριστώντας τόσο τους εκπροσώπους των μελετητικών γραφείων, όσο και τον πρώην Δήμαρχο Ακρωτηρίου, Μιχάλη Κυνηγό.

 Ο εκπρόσωπος της σύμπραξης μελετητικών γραφείων, Κων/νος Δασκαλάκης, επεσήμανε ότι η εμπειρία των Γραφείων στον τομέα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού εγγυάται και το αποτέλεσμα, ενώ θα καταβληθεί από μέρους τους κάθε δυνατή προσπάθεια για να τιμηθεί η εμπιστοσύνη από τον Δήμο Χανίων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Χανίων έχει συνεχή επικοινωνία και επαφή τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, και τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕ.Κ.Α., Νίκο Σηφουνάκη, όσο και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη,  ζητώντας τη διερεύνηση του ενδεχομένου οι μελέτες για τον Χωροταξικό – Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Χανίων να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook