Στο συμβολικό αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Χανίων προχώρησαν την Τετάρτη οι δικηγόροι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της προωθούμενης ρύθμισης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν είναι κλειστό. Σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημειώνουν ότι δεν θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης, προσθέτοντας ότι η αύξηση των παραβόλων καθιστά απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας (πλην της Αθήνας), οι δικηγόροι θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους ώς τις 21 Φεβρουαρίου.

Στην Πάτρα, οι δικηγόροι έχουν συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του μεγάρου στην οδό Γούναρη, όπου έχουν αναρτήσει πανό και ενημερώνουν με φυλλάδια τους πολίτες για τις κινητοποιήσεις τους.

Η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου θα διαρκέσει μέχρι τις 14:30.

Παράλληλα, σε 2ωρο συμβολικό αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί δικηγόροι της πόλης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στα Χανιά, όπου οι δικηγόροι απέκλεισαν και το κτήριο της περιφερειακής ενότητας, διαμαρτυρόμενοι και για την ίδρυση εφετείου στο Ηράκλειο.

«Σήμερα είναι κλειστά τα δικαστήρια. Οι δικηγόροι των Χανίων αλλά και άλλοι φορείς κάναμε κατάληψη για την εμμονή της κυβέρνησης να ιδρύσει εφετείο ανατολικής Κρήτης με την διάσπαση του σημερινού εφετείου» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης.

Οι δικηγόροι των Χανίων που απέχουν από καθήκοντά τους ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, να του καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα του εφετείου θεωρώντας λάθος την απόφαση για ίδρυση και δεύτερου εφετείου στην Κρήτη.