Σε ζήτημα που δίνει λαβή για αμφισβήτηση της ακεραιότητας του Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ φαίνεται ότι εξελίσσεται «αποκάλυψη» για δάνειο με ευνοϊκούς όρους που είχε πάρει, πριν αναλάβει το αξίωμα, από μέλος ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας -και, παράλληλα, το ερώτημα εάν είχε κάνει  ψευδή αναφορά σε σχετική ερώτηση.

Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου, ο ίδιος ο Βουλφ ωστόσο αρνείται να συνεχίζει τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση -η οποία, όσο σιωπά ο πρώτος πολίτης, φουντώνει στις εφημερίδες.

Το ζήτημα ξεκινά ως εξής: Το Φεβρουάριο του 2010, όταν ο Χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν Βουλφ ήταν ακόμη πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, σύναψε συμβόλαιο προσωπικού δανείου με τη σύζυγο του επιχειρηματία Εγκόν Γκέρκενς.

Τα λεφτά του δανείου, που έφταναν τις 500.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά κατοικίας και ο Βουλφ τα αποπλήρωσε γρήγορα παίρνοντας δεύτερο δάνειο απο την BW Bank -για το οποίο φέρεται να διαμεσολάβησε μάλιστα ο Γκέρκενς.

Το κρίσιμο στην υπόθεση δεν είναι μόνο το ίδιο το δάνειο (ή τα δύο δάνεια, αν όντως διαμεσολάβησε ο πρώτος δανειστής), αλλά επιπλέον το εάν ο Βουλφ απάντησε με ειλικρίνεια σε ερώτηση που του είχαν απευθύνει τότε οι βουλευτές των Πράσινων στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας για τη σχέση του με την οικογένεια Γκέρκενς.

Με τον Γκέρκενς, είχε πει τότε στο Κοινοβούλιο ο Βουλφ, «δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ επιχειρηματικές σχέσεις».

Πριν από μερικές ημέρες, η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που επιτίθετο στον Βουλφ, υποστηρίζοντας πως η παραπάνω δήλωσή του ήταν ψευδής και αιτιολόγησε τον ισχυρισμό της δημοσιεύοντας λεπτομέρειες για το επίμαχο δάνειο.

Ο Βουλφ βρισκόταν τότε σε περιοδεία στον Αραβικό Κόλπο και δεν έκανε κανένα σχόλιο. Το προεδρικό γραφείο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες γύρω από το δάνειο, επιμένοντας ωστόσο πως αυτό δεν καθιστά ψευδή τη δήλωση του Βουλφ στο Κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας.

Επειδή όμως ο πρόεδρος ακόμη δεν έχει ακόμη πάρει θέση, οι πολιτικοί -συγκυβερνώντες και αντιπολιτεύυόμενοι- φαίνεται να έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν. Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος δηλώνει εντονότερα τον προβληματισμό του: Τη «Σιωπή του Βουλφ» επικρίνει η Frankfurter Allgeimeine Zeitung, σε μακροσκελές της άρθρο για την ηθική πλευρά της «οικονομικής πίστωσης», ενώ το Spiegel δηλώνει «Εν αναμονή των λόγων του Βουλφ».

Σε «ανάγκη εξηγήσεων» βρίσκουν τον Γερμανό πρόεδρο και οι Financial Times Deutschland, ενώ η Welt κρίνει πως οι εξηγήσεις «έχουν ήδη καθυστερήσει» -και μέχρι και η οικονομική Handlesblatt αναρωτιέται εάν ο Βουλφ «παραμένει ηθικό πρότυπο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook