Διπλασιάζεται το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της 14ης Γενικής Αναθεώρησης των Μεριδίων Συμμετοχής.

Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος προβλέπει πως το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνεται από το 1,101 δισ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), ήτοι από 950 εκατ. ευρώ περίπου, σε 2,42 δισ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), δηλαδή κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται ακόμη πως το 25% της διαφοράς των 1,32 δισ. Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, δηλαδή τα 331,7 εκατ. SDR θα πληρωθούν σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα ή σε νομίσματα άλλων μελών του ταμείου, ενώ το 75% του υπόλοιπου (995,3 SDR) θα πληρωθούν σε ευρώ.

Η καταβολή του ποσού της αύξησης του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνει μέσα στο πρώτο δίμηνο 2012. Για την κάλυψη του ποσού θα χορηγηθεί άτοκο δάνειο στο Ελληνικό Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος , ενώ τις σχετικές διαδικασίες καταβολής θα τις αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα.

Με την ίδια απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει στο ΔΝΤ την έγγραφη συναίνεση της Ελλάδας στην αύξηση του μεριδίου συμμετοχής μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2011.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook